Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trogirski »komandant Šamil« na prostosti

Deli na:
Trogirski »komandant Šamil« na prostosti

Splitsko tožilstvo je na prostost izpustilo Damirja Mamića iz Trogirja, ki se je na Youtubu predstavil kot "komandant Šamil" in pozval k oboroženim akcijam proti državi in kapitalistom. Policija ga je kazensko ovadila zaradi spodbujanja k terorizmu. Tožilstvo je Mamiću kot varnostni ukrep prepovedalo, da bi uporabljal splet.

Tožilstvo je očitno ocenilo, da gre za neresno, neodgovorno, otročjo in neumno potezo, očitno pa ni sledilo zahtevam po ostrejših sankcijah za Mamića, poroča novičarski tportal.hr. Trogirčan se bo v prihodnje moral tudi redno javljati na policiji.

41-letni Mamić je v osemminutnem video posnetku, ki je bil v nedeljo objavljen na spletni strani Youtube, pozval k novim napadom v Zagrebu. Video je bil objavljen, ko je hrvaška policija iskala storilca dveh napadov z eksplozivnimi napravami, ki sta bili sproženi minuli teden v Zagrebu.

"Komandant Šamil" je v videu, poleg prometne infrastrukture, med "legitimnimi tarčami" omenil vsa poslopja, na katerih je obešena zastava Evropske unije, vojašnice in policijske postaje ter bankirje in "ostale kapitaliste".

Mamić je med zaslišanjem povedal, da ni mislil nič slabega in da se mu je njegova objava na spletu zdela dobra šala, navaja novičarski portal.hr. Policisti so ga prijeli v nedeljo zvečer.

Za spodbujanje k terorizmu je sicer na Hrvaškem predvidena zaporna kazen med enim in desetimi leti zapora.



Osumljencu za podtikanje in sprožitev dveh eksplozij, ki sta prejšnji teden pretresli Zagreb, 54-letnemu Vojislavu Blaževiću, medtem grozi do pet let zapora. Sumijo ga namreč kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti državljanov in premoženja, ne pa tudi terorizma.

Hrvaški policisti in pripadniki varnostno-obveščevalne službe sicer nadaljujejo preiskavo, saj za zdaj niso ugotovili niti Blaževićevega motiva niti tega, ali se je za kaznivo dejanje ogrožanja splošne varnosti državljanov in premoženja odločil sam ali je imel pomagače.

Obrnili so se tudi na policijo v Republike srbski. Kot je poročal Jutarnji list, hrvaško policijo zanima, s kom se je Blažević, ki se je rodil v Banja Luki, družil na območju Republike srbske. Enega od njegovih tamkajšnjih prijateljev so namreč aretirali zaradi tihotapljenja orožja.

Blažević je bil v petkovi eksploziji lažje ranjen po rokah in obrazu. V ponedeljek so zanj odredili mesec dni pripora. Njegov odvetnik Branko Šerić je potrdil, da Blažević gladovno stavka in da se brani z molkom.

Policija je Blaževića v nedeljo osumila, da je v petek nekaj po polnoči podtaknil in sprožil eksplozivno napravo na avtobusnem postajališču v zahodnem delu Zagreba in da naj bi bil odgovoren za eksplozijo v zgodnjih jutranjih urah prejšnjo sredo, ko je eksplozivno napravo razneslo pod tovornim vlakom, le dober kilometer stran od petkove eksplozije.