Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tretje soočenje republikanskih predsedniških kandidatov v znamenju spopada med Bushem in Rubiom

Deli na:
Tretje soočenje republikanskih predsedniških kandidatov v znamenju spopada med Bushem in Rubiom

Foto: Reuters

Jeb Bush se je tretjega televizijskega soočenja republikanskih predsedniških kandidatov udeležil pod velikim pritiskom, naj predrami svojo zaspano kampanjo, kar je poskusil z napadom na Marca Rubia, vendar neslavno pogorel. Vodilna kandidata Donald Trump in Ben Carson sta bila tokrat bolj v ozadju.

Newyorški milijarder je v dneh pred soočenjem v Koloradu povečal napade na umirjenega temnopoltega zdravnika Carsona, ki ga je začel dohitevati in tudi prehitevati v anketah, zato so gledalci pričakovali, da bo med kandidatoma prišlo do vojne. Carson je takoj na začetku povedal, da Trumpa ne bo napadal in tako je tudi ostalo.

Trump je Carsona potem celo branil pred napadom guvernerja Ohia Johna Kasicha, ki je gospodarsko in davčno politiko obeh označil za fantazijo. Kasich, Bush in Rubio so doslej najbolj jasno ustvarili tabor klasičnih kandidatov, ki se skušajo prebiti skozi rešeto strankarske baze s čim manj izjavami, ki jim bodo škodile na splošnih volitvah proti demokratom. Vsi računajo, da je le vprašanje časa, ko bosta Trump in Carson izgorela.

Na drugi strani so Trump, Carson in teksaški senator Ted Cruz, ki veljajo za upornike proti obstoječemu sistemu in se hranijo z jezo volilnega telesa. Senatorju iz Kentucyka Randu Paulu, nekdanji glavni izvršni direktorici Hewlett Packarda Carly Fiorini in guvernerju New Jerseyja Chris Christieju pa sinočnja predstava ne bo pomagala pri preboju v ospredje.

Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee je požel velik aplavz republikanskega občinstva, ko Trumpa ni hotel označiti za moralno neprimernega predsedniškega kandidata in se je celo pohvalil, da nosi njegovo kravato.

Kasich in Bush sta v en glas takoj komentirala, da je bila verjetno izdelana v Mehiki ali na Kitajskem, torej državah, ki sta stalni tarči Trumpovih napadov. Trump v slogu demokratov kritizira uhajanje delovnih mest v omenjeni državi, tekmecema pa je povedal, da se poslužujeta nizkih udarcev.

Največji aplavz je sicer požel Cruz, ko se je spustil v tirado proti medijem, na čelu s sinočnjimi voditelji soočenja, ki jih je obtožil, da namesto resne debate izzivajo spopade med republikanskimi kandidati, ki so vsi po vrsti pametnejši od vseh demokratov.

"Mediji demokratske kandidate le sprašujejo, kdo je lepši in pametnejši," je dejal Cruz in pri občinstvu predvidljivo zadel v črno, saj so mediji pri republikanskih volivcih podobno priljubljeni kot demokrati. Predsednik nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je po soočenju ostro napadel televizijo CNBC in vprašanja voditeljev označil za sramotna.

Televizija CNBC je gospodarska oziroma finančna televizija in soočenje je bilo namenjeno predvsem tem vprašanjem, pri čemer so voditelji hoteli priti do konkretnejših odgovorov o stališčih kandidatov. Trump je takoj na začetku dobil vprašanje o komičnosti njegove celotne kampanje, ko obljublja milijarde dolarjev davčnih olajšav brez povišanja proračunskega primanjkljaja.

Bush med občinstvom ni imel veliko privržencev, vseeno pa so ga podprli, ko je dobil neprimerno vprašanje o igri domišljijskega nogometa, neke vrste nogometni stavnici. Zapletel pa se je, ko je oborožen z uredniškim komentarjem floridskega časopisa Sun Sentinel pozval Rubia k odstopu s položaja senatorja, ker zaradi kampanje ne hodi v službo.

Bushu negativna kampanja ni pisana na kožo in Rubio ga je spodnesel z besedami, da ga sedaj napada zato, ker mu je nekdo povedal, da mu bo to pomagalo v anketah. Bush ni imel odgovora in njegovi podporniki so se od soočenja poslovili še bolj zaskrbljeni kot doslej.

Pred soočenjem vodilnih kandidatov se je pomerila četverica iz ozadja. Ponovno je cvetel senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki se javno čudi, kako lahko izgublja proti takima, kot sta Trump in Carson. Kot vedno je kritiziral zunanjo politiko predsednika Baracka Obame.

Poleg Grahama so nastopili še nekdanji guverner New Yorka George Pataki, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum in guverner Louisiane Bobby Jindall.

Tretje soočenje je pri gledalcih pustilo vtis, ki ga volivci od republikancev doslej verjetno od državljanske vojne naprej niso vajeni. Cruz je dejal, da je bilo demokratsko soočenje kot prepir med boljševiki in menjševiki.

Vendar pa sedaj večina republikanskih kandidatov prav tako odločno zagovarja zvezni pokojninski sistem in sistem zdravstvenega varstva upokojencev medicare, ki sta bila sprejeta skoraj dobesedno preko republikanskih političnih trupel.

Skoraj vsi po vrsti prav tako kritizirajo velike zaslužke na Wall Streetu, vse večje razlike v dohodkih Američanov, davčne luknje, ki jih izkoriščajo korporacije in bogataši. Nekateri, kot so Christie, Kasich, Pataki in Graham, celo verjamejo v podnebne spremembe ter zavračajo Trumpovo idejo o deportaciji 12 milijonov nezakonitih priseljencev.

"Neverjetno. Republikanci pravijo, da imamo v ZDA plutokracijo in so proti. Tega doslej od njih nismo bili vajeni," je na televiziji CNN ugotovil nekdanji novinar Washington Posta Carl Bernstein, ki je skupaj z Bobom Woodwardom razkril afero Watergate.