Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Tovornjakar" Putin odprl most iz Rusije na Krim

Deli na:
"Tovornjakar" Putin odprl most iz Rusije na Krim

Vladimir Putin si je za otvoritev izbral tovornjak. - Foto: Zajem zaslonske slike

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj odprl 19 kilometrov dolg most med jugom Rusije in ukrajinskim polotokom Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija. Ukrajina je ob tem sporočila, da Moskva še naprej krši mednarodno pravo, Evropska unija pa, da s tem Rusija krši suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Putin je most, ki ga je označil za "zgodovinski dosežek", uradno odprl tako, da se je po njem popeljal za volanom tovornjaka. "Še naprej bomo gradili takšne projekte po vsej državi," je ob tem obljubil. "Gradili bomo nove ceste, mostove, letališča in pristanišča. Izboljšali bomo naša življenja," je poudaril.

Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je izrazil nasprotovanje mostu. "Ruske okupacijske sile, ki začasno okupirajo Krim, nadaljujejo delovanje v nasprotju z mednarodnim pravom," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ukrajina je že pred tem nasprotovala gradnji, pri čemer je trdila, da je ta škodovala okolju. Poleg tega večje ladje ne bodo mogle priti v njena pristanišča v Azovskem morju.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je ob tem poudarila, da je Moskva most zgradila brez ukrajinske privolitve. "To predstavlja novo rusko kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti," je poudarila, kot so sporočili iz njene pisarne.

"Gradnja mostu je namenjena nadaljnji prisilni integraciji nezakonito priključenega polotoka in njegovi nadaljnji izolaciji od Ukrajine, katere del je," je dodala.


EU in ZDA sta sicer že pred časom uvedli sankcije proti tistim, ki so sodelovali pri gradnji. Most je gradilo podjetje Strojgazmontaž Putinovega zaveznika, poslovneža Arkadija Rotenberga.

T. i. Krimski most, vreden 228 milijard rubljev oziroma 3,1 milijarde evrov, povezuje rusko regijo Krasnodar in krimsko mesto Kerč ter prečka ožino med Črnim in Azovskim morjem. Ta najdaljši most v Rusiji in Evropi so zgradili v dveh letih.

Cestni most so odprli prej, kot je bilo predvideno, saj naj bi ga po prvotnih načrtih dokončali šele decembra. Za promet ga bodo odprli v sredo, po njem pa se bo lahko po štirih pasovih na dan prepeljalo do 40.000 avtomobilov.

Železniški most medtem še ni končan, pri čemer je rok za izgradnjo konec leta 2019. Leta 2020 pa naj bi dokončali še avtocestno povezavo med Kerčem in prestolnico Krima Simferopol. Obok, pod katerim bodo plule ladje, je na najvišji točki visok 35 metrov, navaja AFP.

Potovanje med jugom Rusije in polotokom je bilo doslej pogosto oteženo, saj nastajajo dolge kolone vozil, ki se skušajo vkrcati na trajekte za pot na Krim. Trajekti poleg tega pozimi pogosto sploh ne plujejo, tako da je na Krim najlažje priti z letalom.

Zaradi blokade Kijeva in zahodnih sankcij Rusija na polotok po morju dostavi tudi veliko hrane, kar pomeni, da se bo s tem mostom močno zmanjšala odvisnost Krima od transporta po morju. Polotok je sicer med Rusi priljubljen tudi kot turistična destinacija.