ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: Krivci za lepe dneve bodo ...

TELEFON_Galaxy A72_NAJSTNICA (3) Najstnica.si

Vse, kar potrebuješ, v enem telefonu

Svet

ESČP: Španija lahko nemudoma vrne migrante v Maroko

Deli na:
ESČP: Španija lahko nemudoma vrne migrante v Maroko

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Španija lahko po presoji Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v svoji eksklavi Melilla po prečkanju meje zavrne migrante in jih vrne v Maroko. Sodišče v Strasbourgu je danes odločilo, da s tem ne krši evropske konvencije o človekovih pravicah.

Veliki senat ESČP je s tem danes zavrnil odločitev iz leta 2017, ko je senat ESČP odločil, da skupinsko zavračanje migrantov ni v skladu s konvencijo. Španska vlada je takrat zahtevala, da zadevo obravnava še veliki senat.

Pritožbo proti Španiji sta februarja 2015 vložila moška iz Malija in Slonokoščene obale. Kot sta navedla, sta poleti 2014 več ur preživela ob mejni ograji med Marokom in Melillo, nato pa ju je aretirala španska policija in brez postopka vrnila v Maroko.

Moška sta se sama spravila v situacijo, ki ni v skladu z zakonom, ko sta z drugimi ljudmi splezala na ograjo, so danes pojasnili pri ESČP. S tem zavedno nista izbrala legalne poti na špansko ozemlje. Španija zato ni odgovorna za to, da v Melilli nista bila obravnavana oz. imela pravne zaščite, so še odločili pri velikem senatu.

Kako v Evropi obravnavajo migrante, je pogosto tema na sodišču v Strasbourgu. ESČP je sicer del Sveta Evrope, ki zasleduje demokratizacijo in varuje človekove pravice v svojih 47 državah članicah, med pomembnejšimi dokumenti je ravno konvencija o človekovih pravicah.

Loading...