Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ESČP: Španija lahko nemudoma vrne migrante v Maroko

Deli na:
ESČP: Španija lahko nemudoma vrne migrante v Maroko

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Španija lahko po presoji Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v svoji eksklavi Melilla po prečkanju meje zavrne migrante in jih vrne v Maroko. Sodišče v Strasbourgu je danes odločilo, da s tem ne krši evropske konvencije o človekovih pravicah.

Veliki senat ESČP je s tem danes zavrnil odločitev iz leta 2017, ko je senat ESČP odločil, da skupinsko zavračanje migrantov ni v skladu s konvencijo. Španska vlada je takrat zahtevala, da zadevo obravnava še veliki senat.

Pritožbo proti Španiji sta februarja 2015 vložila moška iz Malija in Slonokoščene obale. Kot sta navedla, sta poleti 2014 več ur preživela ob mejni ograji med Marokom in Melillo, nato pa ju je aretirala španska policija in brez postopka vrnila v Maroko.

Moška sta se sama spravila v situacijo, ki ni v skladu z zakonom, ko sta z drugimi ljudmi splezala na ograjo, so danes pojasnili pri ESČP. S tem zavedno nista izbrala legalne poti na špansko ozemlje. Španija zato ni odgovorna za to, da v Melilli nista bila obravnavana oz. imela pravne zaščite, so še odločili pri velikem senatu.

Kako v Evropi obravnavajo migrante, je pogosto tema na sodišču v Strasbourgu. ESČP je sicer del Sveta Evrope, ki zasleduje demokratizacijo in varuje človekove pravice v svojih 47 državah članicah, med pomembnejšimi dokumenti je ravno konvencija o človekovih pravicah.