janko šopar tednik Odkrito.si

Janko Šopar odkrito o voditeljici Tednika, ki ...

drew barrymore_letterman Svet24.si

VIDEO: Seksi ples na mizi in gole prsi za rojstni ...

maja acman Svet24.si

Maja bo razkrila, kako je shujšala za več kot ...

vrtilki, vrt, črunču, bralec slavko, kraja kokoši Svet24.si

Sredi Ljubljane so Slavku ukradli kure

Selena Gomez Najstnica.si

Selena na jahti pokazala svoje telo v kopalkah

Fotka 2 Njena.si

Posmrtna čast za Gašperja Tiča

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Katalonska televizija: Puigdemont ne bo razglasil neodvisnosti

Deli na:
Katalonska televizija: Puigdemont ne bo razglasil neodvisnosti

Foto: Reuters - Carles Puigdemont

Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont v nagovoru v katalonskem parlamentu drevi najverjetneje ne bo razglasil neodvisnosti, je danes poročala katalonska televizija TV3.

Puigdemont naj bi izide referenduma o neodvisnosti predstavil kot osnovo za utemeljitev pravice Katalonije, da kmalu sproži odcepitev od Španije.

TV3, ki jo povzema avstrijska tiskovna agencija APA, se pri poročanju sklicuje na skrivaj posnet pogovor med namestnikom katalonskega premierja Oriolom Junquerasom in Jordijem Cuixartom iz civilnodružbenega gibanja Omnium Cultural, ki si prizadeva za neodvisnost.

Junqueras v posnetku napove, da Puigdemont ne bo navedel konkretnega datuma za razglasitev neodvisnosti, na kar mu Cuixart odgovori z besedami, da bo "CUP ponorel".

CUP je separatistična skrajno leva stranka, od podpore katere je v katalonskem parlamentu odvisna Puigdemontova vladna koalicija Junts pel Si, in se zavzema za takojšnjo in enostransko razglasitev neodvisnosti.

A kot se zdi, želita Puigdemont in njegova vladna ekipa po umikanju podjetij iz Katalonije in grožnjah Madrida, da bo proti razglasitvi neodvisnosti ukrepal z vsemi razpoložljivimi sredstvi, pridobiti nekaj časa za dialog, piše APA.

Puigdemont bo katalonski parlament nagovoril ob 18. uri. Po pisanju španskih medijev je svoj govor pisal in popravljal cel ponedeljek, pri čemer naj bi bil razpet med zagovorniki takojšnje odcepitve in tistimi, ki se bojijo posledic tega, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V pričakovanju seje parlamenta je katalonska policija Mossos d'Esquadra pred poslopjem namestila svoje enote. Poleg tega je že v jutranjih urah zaprla park Ciutadella.

Oblasti te ukrepe utemeljujejo z "varnostnimi razlogi" po množičnih demonstracijah v nedeljo, na katerih so tisoči ljudi protestirali proti načrtom odcepitve od Španije, poroča BBC.

Vplivno civilnodružbeno gibanje Katalonska narodna skupščina (ANC) je danes objavilo poziv ljudem, naj se postavijo za neodvisnost.

Puigdemont bo parlament nagovoril po glasovanju 1. oktobra, na katerem je po navedbah regionalne vlade 90 odstotkov udeležencev podprlo neodvisnost. Udeležba je bila 43-odstotna. Nasprotniki odcepitve so v pretežni meri bojkotirali glasovanje, ki so ga španska sodišča razglasila za nezakonitega.