Revija Reporter
Svet

To je ženska, ki bo pri Trumpu nasledila Melaniino zaupnico

STA

8. apr. 2020 6:00

Deli na:

Kayleigh McEnany

Profimedia

Ameriški mediji poročajo, da bo položaj tiskovne predstavnice Bele hiše namesto Stephanie Grisham, ki se vrača k prvi dami Melanii Trump, prevzela tiskovna predstavnica kampanje za ponovno izvolitev predsednika Donalda Trumpa Kayleigh McEnany.

Keyleigh McEnany je znana po ognjevitih zagovorih Trumpa na ameriških televizijah, trenutno pa najbolj odmeva njena izjava za televizijo Fox 25. februarja, ko je zatrdila, da bo Trump vedno ščitil Američane in takih bolezni, kot je koronavirus, v ZDA ne bodo videli.

V ZDA je trenutno skoraj 380.000 okuženih z novim koronavirusom, kar je največ na svetu, zaradi covida-19 je umrlo skoraj 12.000 ljudi.

Trump je v torek odstavil vršilca dolžnosti generalnega inšpektorja Pentagona, ki so si ga kolegi generalni inšpektorji ministrstev vlade izbrali za nadzornika razdeljevanja proračunskih sredstev iz 2200 milijard dolarjev vrednega paketa pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije koronavirusa.

Trump je na položaj vršilca dolžnosti generalnega inšpektorja Pentagona namestil generalnega inšpektorja Agencije za zaščito okolja Seana O'Donnella. Razlog za zamenjave uradno še ni jasen, vendar demokrati trdijo, da želi Trump imeti na položaju nadzornika razdeljevanja pomoči nekoga, ki bo delal kot bo šef povedal.

"To je žalitev ameriških davkoplačevalcev vseh političnih barv, ki želijo zagotoviti, da se pomoč ne bo zapravila za potratne neumnosti, nesposobnost ali politične usluge. Jasno je, da želi spodkopati nadzor nad lastno nesposobnostjo pri odgovoru na koronavirus," je sporočila predsednica odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev v predstavniškem domu kongresa Carolyn Maloney iz New Yorka.

Demokrati v kongresu Trumpu niti najmanj ne zaupajo, da ne bo delil denarja pod mizo svojim političnim zaveznikom in lastnim podjetjem in so ustanovili poseben odbor, ki bo bdel nad porabo. Republikanski člani kongresa so ustanovitev odbora označili kot povsem nepotrebno zapravljanje časa in denarja za nove politične napade na predsednika.

Trump je v petek odpustil vršilca dolžnosti generalnega inšpektorja obveščevalne skupnosti ZDA Michaela Atkinsona, ki je kongresu posredoval prijavo žvižgača o telefonskem pogovoru Trumpa z Volodimirjem Zelenskim, v katerem je predsednik ZDA namigoval, da je ameriška pomoč Ukrajini odvisna od uvedbe preiskave demokrata Josepha Bidna. Zaradi tega si je prislužil ustavno obtožbo, ki jo je premagal s pomočjo republikanske večine v senatu.

V ponedeljek pa je Trump poročilo glavne namestnice generalnega inšpektorja ministrstva za zdravje Christi Grimm o pomanjkanju osnovnih materialov po ameriških bolnišnicah označil za politično motiviran napad na njegovo osebo.