Revija Reporter
Svet

To je Notre Dame, ena najpomembnejših katedral sveta

STA

16. apr. 2019 6:00 Osveženo: 7:17 / 16. 4. 2019

Deli na:

Katedrala Notre Dame pred požarom.

Wikimedia/Madhurantakam

Pariška katedrala Notre Dame de Paris ali krajše Notre Dame je ena največjih znamenitosti francoske prestolnice. Stoji v samem osrčju Pariza na otoku Ile de la Cite sredi Sene. Od leta 1991 je del svetovne kulturne dediščine pod zaščito Unesca.

Zgodovina katedrale sega v leto 1163. Takrat se je pod škofom Mauriceom de Sullyjem začela njena gradnja, glavni del je bil zgrajen do leta 1260, končana pa je bila leta 1345. Cerkev je zgrajena v gotskem slogu, v dolžino meri 128 metrov, v širino pa 48 metrov. Zanjo je značilna simetričnost in uravnoteženost arhitekturnih elementov, cerkev pa krasijo tudi številna steklena, iz več barvnih elementov sestavljena okna (vitraj). Zlasti njeno zahodno pročelje strokovnjaki omenjajo kot vzor gotske elegance.



Med francosko revolucijo leta 1793 so gotsko mojstrovino oplenili in precej poškodovali, sredi 19. stoletja pa so jo temeljito obnovili, in sicer pod vodstvom francoskega arhitekta Eugèna Viollet-le-Duca. V literaturi je katedrala zaslovela z romanom Victorja Hugoja Notredamski zvonar, ki je izšel leta 1831.

Vreme in onesnaženo ozračje sta v minulih desetletjih močno poškodovala katedralo. Država je sicer zagotovila določena sredstva za obnovo, ki pa niso zadostovala za obsežno sanacijo, ki jo je stavba potrebovala, zato so pred časom sprožili posebno akcijo donacij za obnovo katedrale.

Notre Dame je eden najbolj obleganih turističnih ciljev v Parizu, letno jo obišče krepko čez 10 milijonov obiskovalcev. Po terorističnih napadih islamskih skrajnežev v Franciji so tudi pred cerkvijo, tako kot pred številnimi pariškimi znamenitostmi, patruljirali vojaki.

Vir: dpa, wikipedia