Revija Reporter
Svet

Požar v Notre Dame je pogašen: struktura zgradbe z zvonikoma je rešena

STA

16. apr. 2019 8:56 Osveženo: 11:01 / 16. 4. 2019

Deli na:

Notre Dame v torek zjutraj.

Reuters

Požar v znameniti katedrali Notre Dame v Parizu je pogašen, so danes sporočili tamkajšnji gasilci. Navedli so še, da so bili v požaru lažje poškodovani en gasilec in dva policista, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Uspelo nam je popolnoma pogasiti požar," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik pariških gasilcev Gabriel Plus. Dodal je, da bodo gasilci danes še ostali na pogorišču.

Gasilci so tudi sporočili, da so po deveturnem boju z ognjenimi zublji uspeli ohraniti konstrukcijo katedrale in rešiti najpomembnejša umetniška dela. Pri gašenju je sodelovalo okoli 400 gasilcev.

Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer, okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je konstrukcija zgradbe, vključno z zvonikoma, rešena. Davi okoli 3. ure pa so sporočili, da ponekod še tli, a je požar popolnoma pod nadzorom.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. V požaru so bili lažje poškodovani en gasilec in dva policista.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.