nebo Dobra karma

Tedenski horoskop: povezava Sonca, Jupitra in Lune...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

avtomobil, krško, stopnišče Svet24.si

FOTO: Voznica zapeljala vzvratno in pristala na ...

3f82f867106de689e316b681d0587208 Necenzurirano

Počivalškov dobavitelj "golfov" ruši Janši ...

luca-argentero, doc, doc-v-dobrih-rokah Odkrito.si

Italijanski 'zdravnik': Tega ne bi počel, tudi ...

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Svet

To je načrt demokratov za rušenje Trumpa!

Deli na:
To je načrt demokratov za rušenje Trumpa!

Donald Trump - Foto: splet

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je v nedeljo sporočila, da bodo danes najprej skušali sprejeti resolucijo s pozivom podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu in članom vlade, naj predsednika Donalda Trumpa s položaja odstavijo po 25. amandmaju k ameriški ustavi.

Če Pence in člani Trumpove vlade tega ne bodo storili, kar je najbolj verjetno, pa bodo demokrati sprožili postopek ustavne obtožbe.

Sprva je bilo predvideno, da bo obtožnica proti Trumpu objavljena že danes, v sredo pa bi jo z glasovanjem potrdili. Zdaj urnik ni več povsem jasen.

"Za zaščito naše ustave in demokracije bomo hitro ukrepali, ker ta predsednik zanju predstavlja neposredno grožnjo. Strahotnost tega napada na našo demokracijo narašča skupaj z nujno potrebo po ukrepanju," je sporočila Pelosijeva.

Demokrati in tudi velik del republikancev Trumpu pripisuje odgovornost za napad njegovih podpornikov na kongres, v katerem je umrlo pet ljudi. Trump je podpornike v sredo v govoru pozval, naj gredo nad kongres, kjer so formalno potrjevali zmago demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. novembra.Demokrati skupaj z nekaj republikanci zahtevajo, da mora Trump tako ali drugače predčasno s položaja, ki se mu izteče 20. januarja. Da bi Trump odstopil sam, kar bi bila po prevladujoči oceni najboljša rešitev, ni pričakovati. Še vedno boljša rešitev kot ustavna obtožba bi bila odstranitev Trumpa s položaja s strani njegove vlade.

25. amandma omogoča, da predsednika odstranijo podpredsednik in večina članov vlade, če ugotovijo, da ni sposoben opravljanja dolžnosti.

Za demokrate bi bilo to politično sploh izjemno, ker bi se republikanska stranka s tem še bolj razdelila. V nedeljo je na primer nekdanji državni sekretar Colin Powell v pogovoru za CNN povedal, da se nima več za republikanca.

"Sem samo še državljan, ki je vso svojo kariero volil republikance ali demokrate. Sedaj me skrbi le za državo in ne za stranke," je dejal 83-letni Powell, ki je bil v 90. letih prejšnjega stoletja in kasneje večkrat v igri za predsedniškega kandidata republikancev, vendar se nikoli ni odločil za kampanjo.

Loading...