Revija Reporter
Svet

To bi lahko bila življenjska zgodba Trumpove mame

Biserka Karneža Cerjak

11. mar. 2017 10:33 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Mary Anne in Ted Trump z njunim sinom Donaldom Trumpom

Zgodba iz romantične filmske drame Brooklyn, posnete po romanu irskega pisatelja Colma Toibina, bi bila lahko življenjska zgodba Mary Anne Trump (1912-2000), mame ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Zanimivo je, da se je ta filmska uspešnica s tremi nominacijami za Oskarja ter nagrado za najboljši britanski film leta, začela vrteti ravno v času lanskoletne ameriške volilne kampanje.

Mary Anne MacLeod, mama ameriškega predsednika, je bila po rodu Škotinja, a bi se zagotovo, če bi še živela, zlahka prepoznala v življenjski zgodbi mlade Irke Ellis iz filma Broklyn irskega režiserja Johna Crowleya. Tako kot Ellis, ki je v petdesetih letih prejšnjega stoletja na pobudo irskega duhovnika odpotovala z ladjo novi usodi naproti ter se s prihodom v ZDA znašla v povsem novi življenjski situaciji, je tudi Mary Anne sprejela prelomno odločitev. Komaj osemnajstletna se je odzvala vabilu svoje starejše sestre Christine in s 50 dolarji z ladjo odpotovala v ZDA.

Lanskoletna filmska uspešnica s tremi nominacijami za oskarja in z nagrado za najboljši britanski film leta

Kaj vse se zgodi filmski junakinji Ellis? Medtem ko na Irskem za njo žalujeta mama in njena draga sestra, s katero si redno dopisujeta, postane Ellis po nastanitvi v majhnem dekliškem internatu v New Yorku, kjer za dekleta skrbi prijazna lastnica, vedno bolj samozavestna. Kot trgovka se zaposli v prestižni veleblagovnici, kjer ji začne dvoriti Tony, vodovodni inštalater ter sin italijanskih priseljencev. Zaradi družinske tragedije, saj ji nenadoma umre ljubljena sestra, se Ellis odloči za vrnitev na Irsko, še predtem pa se na skrivnem poroči s svojim srčnim izbrancem. Na Irskem se znajde v družbi nekdanjih prijateljev in spozna novo ljubezen. Ne glede na vse srčne zaplete, se odloči za vrnitev v Ameriko.

Ellis iz romanitčne drame Brooklyn

Kako se je zavrtelo življenje mlade Škotinje Mary Anne, najmlajše izmed desetih otrok, ki so se rodili ribiču Malcolmu in njegovi ženi MacLeod na posestvu Tong na Škotskem? Ko se je kot dekle znašla sredi vrveža v New Yorku, kjer ji je sprva pomagala sestra Christina, je bila prvih pet let zaposlena kot hišna pomočnica. Še vedno je razmišljala o vrnitvi na Škotsko, a kaj, ko je v zgodnjih tridesetih letih na plesu spoznala že takrat uspešnega gradbenega poslovneža Freda Trumpa, sina nemških priseljencev. Iz ljubezni sta se poročila leta 1936, že leto kasneje se jima je rodila hči Maryanne, leta 1938 zdaj že pokojni Frederick, Elisabeth je bila rojena leta 1942, Donald Trump leta 1946 in nato še Robert leta 1948.

Mary Anne MacLeod kot mlado škotsko dekle v Ameriki

Po drugi svetovni vojni se je premoženje družine Trump razcvetelo, sloveli so kot izjemno premožna družina. Mary Anne se je rada udeleževala družabnih dogodkov vse do pozne starosti. Umrla je leta 2000, leto po smrti svojega moža Teda Trumpa. Znano je, da je bil Donald Trump zelo navezan na svojo mamo, izjemno jo je cenil in javno je priznal, da je imel v življenju morda težave z ženskami tudi zato, ker je vse primerjal s svojo mamo. »Od hudiča je bila bistra,« je nekoč dejal zanjo v javnem pogovoru. Na njegovem najljubšem posestvu Mar-A Lago na Floridi je v spomin nanjo z njenim imenom poimenoval eno izmed družinskih sob.