Huda Kattan 3 Odkrito.si

Zelo huda podjetnica

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 19. julija

piknik Petisvet.si

ZA VSAK ASTROLOŠKI ZNAK JE IDEALEN PIKNIK ...

jedrska elektrarna krško, nek Svet24.si

»Ob vsem strahu pred jedrskimi elektrarnami me ...

Zbiranje zamaškov Ignac Fabjanič Svet24.si

Habjanič našel rešitev za dobrodelne zamaške

Damjan Murko Njena.si

Damjan Murko redko spi doma

hafnerji Njena.si

Hafnerji še niso spoznali male Tine

Slovenija

Zaradi slovenskih pesmi so ga fašisti zastrupili z bencinom in strojnim oljem

Deli na:
Zaradi slovenskih pesmi so ga fašisti zastrupili z bencinom in strojnim oljem

Foto: wikipedia - Lojze Bratuž

Ena od najbolj tragičnih zgodb iz časa fašističnega zatiranja primorskih Slovencev med obema vojnama je zgodba o Lojzetu Bratužu.

Leta 1902 rojeni Bratuž je bil slovenski skladatelj in zborovodja iz Gorice. Z vodenjem slovenskih pevskih zborov je pomagal ohranjati slovenski jezik in kulturo, zaradi česar je bil trn v peti fašistični oblasti v Italiji, ki je želela nasilno poitalijančiti primorske Slovence.

Tako so ga leta 1926 v šoli v Batujah, kjer je poučeval, najprej degradirali na nižje delovno mesto, leta 1928 pa so ga po policijskem opominu celo nasilno premestile v kraj Manopello v deželo Abruzze.

Leta 1929 mu je goriški nadškof Frančišek Borgio Sedej priskrbel mesto profesorja glasbe na nadškofijski gimnaziji v goriškem malem semenišču, a mu tudi tukaj fašisti niso dali miru.

Zaprli so ga in mu dali ponovni policijski opomin, tako da je moral zapustiti semenišče in se zaposliti v tovarni orgel v Gorici. Nasilje nad njim se je nato vse bolj stopnjevalo: oktobra 1930 ga je pretepla skupina fašistov, tako da je moral tri tedne preživeti v bolnišnici.

Naslednje leto so tako kot vsem primorskim Slovencem njegov priimek z dekretom poitalijančili v Bertossi. Leta 1932 ga je fašistična oblast kar dvakrat zaprla. 

27. decembra 1936 so ga po maši v Podgori pri Gorici, pri kateri je njegov zbor pel slovenske pesmi, fašisti prisilili, da je popil strojno olje, pomešano z bencinom. To je povzročilo hude poškodbe jeter in ledvic, zaradi česar je njegovo življenje viselo na nitki.

Boj s smrtjo je izgubil čez poldrugi mesec: umrl je 16. februarja 1937 v goriški bolnišnici. Pokopan je na goriškem pokopališču. S svojo mučeniško smrtjo je Bratuž postal simbol odpora primorskih Slovencev proti fašističnemu nasilju. 

Vir: Aleš Nagode, Lojze Bratuž (1902-1937), spletna stran Slovenska biografija

Loading...