Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Diplomati se potegujejo za Jovankino vilo: 750 kvadratov, štirje milijoni evrov

Deli na:
Diplomati se potegujejo za Jovankino vilo: 750 kvadratov, štirje milijoni evrov

Vila, v kateri je do smrti živela Jovanka Broz. - Foto: Google Maps

Tuji diplomati se potegujejo za hišo, v kateri je več kot 30 let živela Jovanka Broz, vdova Josipa Broza Tita. Hiša je na prestižni lokaciji na Dedinjah v Beogradu, velika je kar 750 kvadratnih metrov, je pa danes tudi v zelo slabem stanju, zato jo država Srbija prodaja.

Dva milijona in pol naj bi stala temeljita prenova vile, v kateri je od 27. julija 1980, ko so jo izselili iz Titovega doma, pa do smrti 20. oktobra 2013 živela Jovanka Broz. Čeprav je v zelo slabem stanju, bi po ocenah nestrokovnjakov za nepremičnine zanjo lahko iztržili do štiri milijone evrov, zato se je država odločila za prodajo.

Komunistični režim je Jovanko slabe tri mesece po Titovi smrti izselil iz njegovega doma in jo nastanil v bližnji vili. Bivališče naj bi bilo samo začasno, a je v njem ostala do smrti. Ob selitvi so hišo opremili in država ji je odstopila lepo število umetnin, nato pa v vzdrževanje vile oblasti (ne jugoslovanske ne kasnejše srbske) niso več kaj vlagale.

Jovanka se je zadnja leta pritoževala nad vlago, nad luknjami v strehi, skozi katero jo je namakal dež, in pozimi nad mrazom. S leti je postala še bolj nezaupljiva do ljudi in ko je država končno želela opraviti vsaj nujno sanacijo zgradbe, njenih predstavnikov ni spustila niti na dvorišče. Vila na Bulvarju kneza Aleksandra Karađorđevića 75 je sicer v bližini nekdanjega kraljevskega kompleksa in ameriškega veleposlaništva, najverjetneje pa jo bo za potrebe svoje diplomacije kupila katera od tujih držav, ki imajo predstavništva v Srbiji.