Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tina Maze med osrednjimi kandidatkami za odličja v Schladmingu

Deli na:
Tina Maze med osrednjimi kandidatkami za odličja v Schladmingu

Foto: Bobo

Tina Maze bo na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, ki ga bo od 4. do 17. februarja že drugič v zgodovini gostil Schladming, med osrednjimi favoritinjami. Pred 31 leti sta na SP na tem prizorišču blestela Bojan Križaj s srebrom v slalomu in Boris Strel z bronom v veleslalomu.  

Slovenija se je pred dvema letoma na 41. SP v nemškem Garmisch-Partenkirchnu uvrstila na peto mesto najuspešnejših držav prav po zaslugi dveh odličij Mazejeve, zlatega v veleslalomu in srebrnega v superkombinaciji. Prva je bila s štirimi zlatimi odličji reprezentanca Avstrije, z 260 odličji (85 zlatimi) rekorderka svetovnih prvenstev, pred Francijo, Italijo in ZDA.

Korošica si je med najuspešnejšimi udeleženci prvenstva izpred dveh let s še tremi tekmovalci delila tretje mesto. Po eno zlato in srebrno kolajno so osvojili še Francoz Cyprien Richard ter Avstrijki Anna Fenninger in Marlies Schild. Prvo mesto po številu odličij je v Garmischu zasedla Avstrijka Elisabeth Görgl z dvema zlatima kolajnama, Italijan Christof Innerhofer z osvojenimi zlato, bronasto in srebrno kolajno pa je bil drugi. Mazejeva je bila edina, ki je Avstrijkam v posamičnih disciplinah izmaknila zlato odličje.

S formo, ki jo 29-letna Korošica kaže v letošnji sezoni, je na SP sposobna osvojiti kolajno prav v vsaki od disciplin, v katerih bo tekmovala. Podlaga za takšna ambiciozna razmišljanja je vrhunski niz uvrstitev v svetovnem pokalu, ko je blestela s povprečjem 66 osvojenih točk na tekmo na prvih 25 tekmah, 17 uvrstitvami na oder za zmagovalke in sedmimi zmagami.

Peklenski ritem natrpanega koledarja svetovnega pokala z nastopi v vseh disciplinah očitno še ni huje načel življenjske forme Mazejeve. Slovenska šampionka je po povprečnem nastopu v paralelnem slalomu v Moskvi, tekmovanje je bilo le dva dneva po Zlati lisici, na kateri je bila najboljša v slalomu in druga v veleslalomu, omenila sicer možnost, da na SP v Schladmingu ne bo nastopila v vseh petih disciplinah in da bo izpustila kakšno tekmo, če bi na prvenstvu že osvojila dve zlati kolajni.


Mazejeva bo v Schladmingu prva favoritinja za zmage v treh disciplinah, že prihodnji petek v kombinaciji in nato v drugem delu prvenstva v slalomu in veleslalomu, v disciplini, v kateri si je že zagotovila mali kristalni globus in je branilka naslova svetovne šampionke. Velike možnosti za mesta na vrhu pa ima tudi že takoj na začetku prvenstva prihodnji torek v superveleslalomu, v tej disciplini trenutno vodi v seštevku svetovnega pokala, in smuku, v katerem je tretja smukačica to zimo. V smuku in superveleslalomu Slovenka sodi v ožjih krog izzivalk Američanke Lindsey Vonn, ki je najbolj prepričljiva prav v najhitrejših disciplinah alpskega smučanja.

Domačini bodo v Schladmingu, že devetič v zgodovini bo SP na avstrijskem snegu, največ stavili na najmlajša člana ekipe, na neustavljivega virtuoza slalomskih zavojev in skoraj domačina iz bližnjega Salzburga 23-letnega Marcela Hirscherja ter 22-letno Anno Fenninger, upe pa polagajo tudi v izkušeni Kathrin Zettel v tehničnih in Elisabeth Görgl v hitrih disciplinah.

Med mednarodnimi zvezdami belega cirkusa bo zbirko šestih kolajn s SP skušal dopolniti še Norvežan Aksel Lund Svindal, trenutno najuspešnejši še dejavni udeleženec SP. Med favoriti so tudi Američan Ted Ligety, Nemec Felix Neureuther, Francoz Alexis Pinturault, hrvaški as Ivica Kostelić, Nemka Maria Höfl-Riesch in ameriška najstnica Mikaela Shiffrin.

Po zagotovilih Vlada Makuca, strokovnega vodje alpskih disciplin pri Smučarski zvezi Sloveniji, se ne bo ponovila zgodba z zadnjega SP, ko v Garmischu Slovenci niso nastopali v moški superkombinaciji, izpustili pa so tudi ekipno tekmo. Tokrat bodo skušali zapolniti nacionalno kvoto v vseh disciplinah ter ponuditi enkratno priložnost za dokazovanje tudi mlajšim tekmovalcem. Iz slovenskega tabora prihajajo optimistična poročila o zdravstvenem stanju Maruše Ferk, ki že pridno vadi in bi lahko ob dobrem počutju nastopila tudi v Schladmingu. Izvršilni odbor smučarske zveze bo sicer danes popoldne potrdil dokončni seznam slovenskih potnikov v Schladming.