Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Theresa May Bruselj prosi za preložitev brexita do 30. junija

Deli na:
Theresa May Bruselj prosi za preložitev brexita do 30. junija

Ranjeni Juncker je nasmejal Mayevo. - Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zaprosila za preložitev izstopa Združenega kraljestva iz EU do 30. junija. Zatrdila je, da si bo njena vlada prizadevala za izstop do 23. maja, a se bo pripravljala na evropske volitve za primer, če brexit do takrat ne bo možen.

"Združeno kraljestvo predlaga, da bi se podaljšanje roka izteklo 30. junija 2019. Če bosta strani pred tem dnem ratificirali dogovor, vlada predlaga, da bi se podaljšanje roka izteklo prej," v danes objavljenem pismu še piše Mayeva.

Za zdaj kot rok za izstop, ki je bil sprva predviden 29. marca, velja 12. april. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v minulih dneh dal vedeti, da je unija pripravljena na podaljšanje do 22. maja, tako da bi bil brexit pred evropskimi volitvami. Te bodo potekale med 23. in 26. majem, odvisno od države članice.

Mayeva je zaradi zaskrbljenosti EU v zvezi z evropskimi volitvami v pismu izpostavila, da si bo London prizadeval za izstop do 23. maja. "Vlada bo pripravila načrt za ratifikacijo, po katerem bi Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije pred 23. majem 2019, s čimer bi odpovedali evropske volitve (za Veliko Britanijo). Se bo pa London odgovorno pripravljal na evropske volitve, če izstop do 23. maja ne bo možen," je zatrdila.

Britanska premierka je še poudarila, da želi zagotoviti, da bo Združeno kraljestvo povezavo po 46 letih zapustili na urejen način in z dogovorom, ki bi pomagal razrahljati zapletene politične, varnostne, diplomatske in gospodarske vezi med stranema. Ponovila je stališče vlade, da bi bil brexit z dogovorom najboljša možnost.

"Zaskrbljujoče je, da tega procesa še nismo uspešno in pravilno zaključili," je v pismu še zapisala Mayeva.

Zunanji minister Jeremy Hunt je dejal, da še vedno upajo v brexit čez nekaj mesecev, da pa bodo morda morali sprejeti daljšo preložitev, če se parlament ne bo mogel dogovoriti za rešitev, poroča BBC.

Ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G7 v Franciji je izrazil optimizem, da bo mogoče doseči dogovor o podaljšanju brexita, saj si nihče ne želi brexita brez dogovora, ki bi lahko članice potisnil v recesijo. "Mislim, da to razumejo tako Francozi kot Nemci," je dejal ter napovedal, da bodo v sredo na vrhu EU povedali, da delajo vse, kar je v njihovi moči, in da bodo podali iskreno oceno, ali bo proces obrodil sadove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Vodja najtrših podpornikov brexita v konservativni stranki premierke Jacob Rees-Mogg je medtem dejal, da "mora biti EU pazljiva, kaj si želi". V primeru evropskih volitev v državi namreč pričakuje uspeh evroskeptične stranke Ukip, Tommyja Robinsona in Nigela Faraga.

Ob tem je na Twitterju dejal, da če bi v primeru daljšega podaljšanja brexita "obtičali v EU", bi morali v povezavi povzročati čim več problemov. "Lahko bi dali veto na kakršnokoli povečanje proračuna, obstruirali idejo o oblikovanju vojske EU in blokirali integracijske načrte francoskega predsednika Emmanuela Macrona," je zapisal.

Drugi evroskeptik v vrstah torijcev Bernard Jenkin bi na drugi strani raje videl, če bi država v EU ostala še eno leto, kot pa da sprejme "ponižujoč poraz" izstopnega sporazuma.

Delegaciji vladnih konservativcev in opozicijskih laburistov medtem danes drugi dan nadaljujeta pogovore za dosego kompromisa, ki bi Veliki Britaniji omogočil izstop iz EU z dogovorom.

Vodja laburistične stranke Jeremy Corbyn je danes v Newportu dejal, da ni videti, da bi vlada pomembneje spremenila svoja stališča. Dejal je, da bodo laburisti skušali doseči ohranitev "tržnega odnosa z EU", vključno z obrambo pravic in pravil.

Drugi človek laburistov Tom Watson pa je povedal, da na pogajanjih napredujejo in da obe strani upata v kreativno rešitev, ki bi lahko vključevala tudi nov referendum.

Preložitev brexita mora sicer soglasno odobriti preostalih 27 članic povezave. Evropski voditelji se bodo prihodnjo sredo sešli na izrednem vrhu o brexitu.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk po navedbah virov v EU predlaga, da bi Bruselj Londonu ponudil 12-mesečno "prožno preložitev" brexita. Po tem načrtu bi lahko Velika Britanija unijo zapustila prej, če bi parlament v Londonu ratificiral ločitveni sporazum. Tusk naj bi svoj predlog državam članicam predstavil še danes, o njem pa naj bi voditelji govorili na vrhu.