dekle Dobra karma

Splavom bi se dalo izogniti, če bi moški ...

horoskop-astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 19. januarja

cepljenje bobo Reporter.si

Skrajno neodgovoren odnos do cepljenja: Ne ...

matej tonin Svet24.si

Kam se mudi? Kako vlada ustvarja privid nujnosti ...

20201019-01032119 Necenzurirano

Uradno: država kupila neustrezne hitre teste

rok kunaver natalija gros 6 Njena.si

Natalija Gros in Rok Kunaver objavila redko skupno...

na granici _NNL3 Njena.si

Marko (Šverc komerc) raje igra negativce

Svet

Slovenija bo zaradi brexita iz sklada EU dobila pičla 3,2 milijona - najmanj med vsemi članicami!

Deli na:
Slovenija bo zaradi brexita iz sklada EU dobila pičla 3,2 milijona - najmanj med vsemi članicami!

Fotografija je simbolična. - Foto: Reuters

Evropska komisija je predstavila predlog razdelitve sredstev iz sklada za soočanje s posledicam britanskega izstopa iz evropskega enotnega trga in carinske unije. Razdelila jih je glede na pričakovani vpliv brexita na gospodarstvo članic. Letos bo izplačanih 4,2 milijarde evrov. Slovenija bo prejela 3,2 milijona, kar je najmanj med vsemi državami.

Komisija je pripravila predlog sklada za prilagoditev posledicam brexita, katerega namen je najbolj prizadetim članicam in gospodarskim sektorjem pomagati pri soočanju z gospodarskimi in socialnimi posledicami izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Kot piše na spletni strani Evropske komisije, so sredstva namenjena za pomoč gospodarskim sektorjem, podjetjem in lokalnim skupnostim, vključno s tistimi, ki so odvisni od ribolova v britanskih vodah. S temi sredstvi lahko podpirajo tudi zaposlovanje ter nemoteno delovanje mejnih, carinskih, sanitarnih in varnostnih kontrol.

Razdelili so jih glede na pričakovani vpliv britanskega izstopa iz evropskega enotnega trga in carinske unije z začetkom letošnjega leta na gospodarstvo posamezne države. Pri tem so upoštevali gospodarsko povezanost z Združenim kraljestvom, tako v trgovini z blagom kot s storitvami, ter negativen vpliv na evropski ribiški sektor.

Letos bo predvidoma izplačanih 4,2 milijarde evrov. Med vsemi članicami bo v skladu s predlogom komisije najmanj sredstev prejela Slovenija, in sicer 3,2 milijona evrov, je razvidno iz razpredelnice, ki jo je ta teden na Twitterju objavila evropska komisarka za kohezijo Elisa Ferreira.

Največ pa bo prejela Irska, in sicer več kot milijardo evrov. Sledijo Nizozemska s 757 milijoni, Nemčija s 455 in Francija s 420 milijoni evrov.

Predlog morajo potrditi še države članice in Evropski parlament.

Loading...