Revija Reporter
Svet

Težave političnega Bennyja Hilla: Borisu Johnsonu se trese stolček

Aleš Žužek
1 253

30. jan. 2022 20:00

Deli na:

Britanski premier Boris Johnson

Reuters

Britanski premier Boris Johnson, ki se zadnje dneve zaradi afere z zabavami sredi pandemije bojuje za svoj politični obstoj, se pogosto znajde v težavah. Pri čemer so njegove težave skorajda praviloma povezane z njegovo lastno dvojno moralo in neresnicoljubnostjo.

Medtem ko so morali Britanci po odločitvi Borisa Johnsona spomladi 2020 v tako imenovani lockdown, so se zaposleni na Downing Streetu 10, sedežu britanskega premierja in njegove vlade, na to požvižgali in prirejali zabave za osebje.

Johnson je tudi sam sodeloval na zabavah. Nato se je ne preveč prepričljivo opravičeval, da ni vedel, da gre za zabave, saj je mislil, da gre za delovna srečanja osebja.

Zahteve po odstopu zaradi »partygate«, kot so Britanci poimenovali afero z nezakonitimi zabavami, pa ne prihajajo samo iz opozicijskih vrst, ampak tudi iz Johnsonove konservativne stranke.

Britanski mediji samo ugibajo, koliko konservativnih nezadovoljnežev bi se rado znebilo zdajšnjega britanskega premierja. Po nekaterih ocenah jih je dovolj, da bo moral v kratkem leteti - kdo bi ga lahko zamenjal?

Zaradi afere z nezakonitimi zabavami so konservativci izgubili precej podpornikov. Po eni od anket so sredi januarja za laburisti zaostajali že 13 odstotnih točk.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24