900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zaradi grožnje z novimi napadi odpovedana tekma Belgija - Španija

Deli na:
Zaradi grožnje z novimi napadi odpovedana tekma Belgija - Španija

Foto: Reuters

Med posrednimi žrtvami petkovega terorističnega napada v Parizu, ki je terjal življenja 129 ljudi, je tudi nogomet. Po pariških dogodkih ter zaradi velike grožnje z novimi teroristični napadi so v Belgiji odpovedali današnjo prijateljsko nogometno tekmo med domačo reprezentanco in Španijo v Bruslju.

Krizni svet za nacionalno varnost, ki je pod neposredno pristojnostjo belgijskega notranjega ministra, je belgijski nogometni zvezi svetoval, naj zaradi dogodkov v Parizu in prevelikega varnostnega tveganja odpove za danes napovedano prijateljsko tekmo. Grožnja z novimi terorističnimi napadi je namreč resna.

V Belgiji so namreč v ponedeljek grožnjo s terorističnimi napadi v celotni državi, kar velja zlasti za največja mesta, dvignili na stopnjo tri, potem ko je skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) zagrozila z novimi napadi na zaveznice Francije, med katerimi je tudi Belgija.

Na tekmi evropskih prvakov Špancev in Belgije, vodilne ekipe na Fifini jakostni lestvici, so sicer pričakovali približno 50.000 ljubiteljev nogometa. Z varnostjo povezana tveganja za tako množično prireditev pa bi bila preprosto prevelika.

Nogomet je tako med posrednimi žrtvami teroristov. Med tarčami terorističnih napadov v Parizu je bil tudi nacionalni nogometni stadion Stade de France, kjer je potekala prijateljska tekma Francija - Nemčija.

Medtem ko je pokol v Parizu terjal 129 življenj, je bila žrtev napada na nogometni stadion le ena. Trem samomorilskim napadalcem namreč ni uspelo vdreti na stadion ter so se razstrelili pred njim. Med tekmo je bilo na stadionu 80.000 ljudi, med njimi tudi francoski predsednik Francois Hollande. Če bi se kateri od napadalcev razstrelil zgolj eno uro prej, bi detonacija skoraj zagotovo terjala več deset žrtev, ob tem pa sprožila še smrtonosni stampedo.