pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grožnja vodje Isisa ob izpustitvi iz Guantanama: Vidimo se v New Yorku

Deli na:
Grožnja vodje Isisa ob izpustitvi iz Guantanama: Vidimo se v New Yorku

Foto: Reuters

Ameriški politiki in politični analitiki so zaskrbljeni zaradi možnosti, da bi islamski skrajneži iz gibanja Islamske države Iraka in Sirije (Isis), ki počasi zavzemajo Irak, lahko sprožili napade na ZDA, podobne tistim 11. septembra 2001, ki jih je organizirala teroristična mreža Al Kaida.

Republikanski politiki, še posebej tisti, ki veljajo za ostre kritike zunanje politike predsednika ZDA Baracka Obame, so prepričani, da gre le za vprašanje časa. Senator Lindsey Graham iz Južne Karoline je za televizijo CBS ocenil, da se v Iraku in Siriji sadijo semena 11. septembra, ameriški obveščevalci pa naj bi opozarjali, da lahko naslednji velik napad na ZDA pride od tam.

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu kongresa Mike Rogers iz Michigana je na televiziji Fox zatrdil, da je Isis problem, s katerim se bo potrebno soočiti, naj bo to v Iraku in Siriji ali pa v New Yorku. "Ne gre za puščavske teroriste, ki nihajo na opičjih drogovih. To so izurjeni bojni veterani, ki razumejo vrednost terorističnih operacij v Evropi in ZDA," je dejal.

Polkovnik Kenneth Wing, ki je poveljeval ujetniškemu taborišču v Iraku, je za spletni medij Daily Beast navedel besede sedanjega poveljnika Isisa Abu Bakra al Bagdadija leta 2009, ko so ga izpustili iz taborišča: "Vidimo se v New Yorku".

Nekdanji direktor obveščevalne agencije Cia Michael Morell je za televizijo CBS ocenil, da ZDA niso v zavidljivem položaju. Isis sicer še kakšno leto dni ne bo predstavljala resne grožnje ZDA. To bosta še naprej Al Kaida v Jemnu in Pakistanu. Vendar pa bo vpliv Isisa naraščal vzporedno z morebitnim povečanjem vpliva ZDA v regiji, če se Washington odloči za večjo pomoč tamkajšnjim zaveznikom.