nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Rusiji sodijo ukrajinskemu režiserju, obtoženemu terorizma

Deli na:
V Rusiji sodijo ukrajinskemu režiserju, obtoženemu terorizma

Foto: Reuters

Na jugu Rusije se je včeraj začelo sojenje ukrajinskemu filmskemu režiserju Olegu Sencovu, ki je obtožen terorizma. Sencov je že več kot leto dni v ruskem priporu, očitajo pa mu, da naj bi načrtoval teroristične napade na Krimu, potem ko si je ta nekoč ukrajinski polotok lani priključila Rusija.

Sojenje na vojaškem sodišču v mestu Rostov na Donu je spremljalo več deset podpornikov prokijevskega režiserja in novinarjev. Sencov in soobtoženi Aleksander Kolčenko, ki naj bi režiserju pomagal pri kovanju napadov, vse obtožbe zanikata. Sencov je včeraj poleg tega poudaril, da ne priznava ne sodišča in ne sojenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodni proces je sprožil veliko ogorčenje v mednarodni skupnosti. 39-letnemu večkrat nagrajenemu režiserju so se v bran postavili predvsem borci za človekove pravice in kolegi iz filmskega sveta, med drugim slovita režiserja Mike Leigh in Pedro Almodovar. Za njegovo izpustitev se je zavzel tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Če bo spoznan za krivega, Sencovu grozi do 20 let zapora. Dva njegova domnevna sodelavca sta že bila obsojena na po sedem let zapora.

Režiserjev odvetnik včeraj ni bil optimističen. Kot je dejal za AFP, ni veliko upanje, da bi bil Sencov deležen poštenega sojenja, in še najbolje bi bilo, če bi ga v okviru izmenjave zapornikov poslali v Ukrajino.

"Mislim, da bo rezultat negativen. Nihče ne bo nikogar oprostil in nihče ne bo spremenil obtožb proti njemu," je dejal.

Agenti ruske tajne službe FSB so Sencova aretirali maja lani v Simferopolu na Krimu, kjer živi. Oblikoval naj bi namreč skupino saboterjev, ki so načrtovali napade na proruske organizacije.

Sencov ni edini Ukrajinec, ki ga v svojih zaporih zadržuje Rusija. Zelo odmeven je tudi primer vojaške pilotke Nadje Savčenko, ki je v Rusiji obtožena smrti dveh ljudi in ji prav tako grozi sojenje.