reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tehnološki sejem CES odpira vrata

Deli na:
Tehnološki sejem CES odpira vrata

Foto: Reuters

Ameriški Las Vegas se bo danes spremenil v paradiž za ljubitelje tehnoloških igračk. Vrata namreč odpira mednarodni sejem potrošniške elektronike Consumer Electronics Show (CES), na katerem se bo s svojimi novostmi štiri dneve predstavljalo 4500 razstavljalcev iz 155 držav.

Veliki proizvajalci elektronike, kot so Samsung, Sony in LG Electronics, so svoje izdelke predstavili že v ponedeljek. Pri tem so kar tekmovali, kdo bo predstavil večji in tanjši televizor ali pa takega z boljo ostro sliko.

A sejem CES že dolgo ni več le razstava zabavne elektronike. Letos si bo na njem mogoče ogledati predvsem vrsto rešitev za pametne domove, pa tudi govorne pomočnike ter povezane in samovozeče avtomobile.

Pri LG Electronics so napovedali povezane gospodinjske aparate vse do pečice, Samsung bo predstavil naprave, ki se zahvaljujoč inteligentni asistentki Bixby odzivajo na poziv. Spregledati ne bo mogoče niti Googla, ki se bo s svojim pomočnikom Google Assistant letos predstavil na trikrat večjem razstavnem prostoru kot lani. V Las Vegas prihaja tudi Amazon, ki z Alexo še vedno obvladuje največji delež na trgu digitalnih pomočnikov.


Na sejmu skorajda ne bo izdelka, ki se ne bi ponašal s pametnimi sposobnostmi in katerega opis ne bi vseboval izraza "umetna inteligenca". V modernih televizijskih aparatih umetna inteligenca v realnem času analizira televizijske serije ter optimizira kakovost slike in zvoka. Inteligentna šahovska deska igra proti človeškemu nasprotniku in pri tem celo premika figurice po šahovskem polju, inteligentna posodica za hrano pa s prepoznavo obraza domačemu ljubljenčku vedno postreže s pravo hrano.

Na sejmu CES je s svojimi idejami o inteligentnih vozilih vsako leto navzočih tudi vedno več avtomobilskih proizvajalcev, kot so Audi, Daimler in Ford. Poleg prototipov bodočih samovozečih avtomobilov bo mogoče na sejmu videti tudi predloge, s čim se bodo lahko potniki v avtomobilih prihodnosti ukvarjali med vožnjo, ko jim ne bo več treba upravljati vozila. Na sejmu pa pričakujejo tudi veliko število električnih avtomobilov, denimo kitajske družbe Byton ali nizozemskega startupa Urban Mobility Systems.

Čeprav številni veliki proizvajalci pametnih telefonov svoje nove modele rajši predstavljajo na dogodkih v lastni organizaciji ali na sejmu Mobile World Congress v Barceloni, pa bo tudi v Las Vegasu mogoče videti nekaj novih mobilnikov. Tako je doslej še precej neznana kitajska družba Royole napovedala, da bo predstavila prvi pametni telefon z zložljivim zaslonom, prav tako kitajska družba Nubia pa namerava pokazati napravo z dvema zaslonoma.

Veliko se bo govorilo tudi o novem standardu mobilnega prenosa podatkov 5G, kajti v prvih ameriških mestih super hitro omrežje prihodnosti že vzpostavljajo.