westlotto, igra 6 od 49 Svet24.si

Našla ga je "sreča", zdaj ga iščejo, ker ga ...

branko mamula Svet24.si

Mamula je odšel "domov"

koper Svet24.si

Vlada nad zakoni in ustavo – vsi grehi Janševe ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

kmetija Njena.si

Kmetija: Nagrada za zaupanje je nož v hrbet

primoz roglic lora klinc Ekipa24.si

Primož ROGLIČ uživa na medenih tednih, ...

Svet

Talibani so se "modernizirali" in ženskam obljubljajo pravice - a le po šeriatskem pravu

Deli na:
Talibani so se "modernizirali" in ženskam obljubljajo pravice - a le po šeriatskem pravu

Afganistanski ženski v burkah (fotografija je simbolična). - Foto: Arhiv Svet24

Talibani so na svoji prvi tiskovni konferenci po prevzemu države Afganistancem obljubili splošno amnestijo, ki bi veljala tudi za tiste, ki so v preteklosti delovali proti njim, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid je dejal še, da se zavzemajo za pravice žensk v okviru šeriatskega prava.

Mudžahid je v Kabulu dejal, da talibani nikomur niso sovražni. Amnestijo je obljubil tudi tistim, ki so v državi podpirali tuje sile in in se borili proti njim. Na vprašanje o nedolžnih civilistih, ki so bili ubiti v bojih za državo, je Mudžahid odgovoril, da njihova smrt ni bila namerna.

Obljubil je, da bodo tuja veleposlaništva in mesto Kabul varni in zagotovil, da talibanski borci ne bodo vstopali v domove ljudi. Za kaos v Kabulu v zadnjih dneh je okrivil nesposobnost nekdanje vlade.

Mudžahid je dejal, da razume, da je mednarodna skupnost zaskrbljena, vendar pa "talibani ne bodo dovolili, da bi se afganistanska zemlja uporabljala proti komur koli".

V zvezi s pravicami žensk je obljubil, da bodo te lahko delale na področju zdravstva, izobraževanja in drugih področij, kot določa šeriatsko pravo. "Zavezani smo pravicam žensk v skladu s šeriatskim pravom," je dejal.

Zasebnim medijem je zagotovil, da so lahko še naprej svobodni in neodvisni, zapovedal pa jim je, da morajo ostati nepristranski in da vsebina, o kateri poročajo, ne sme biti v nasprotju z islamskimi vrednotami, poroča spletni portal BBC.

Predstavnik talibanov je še povedal, da aktivno delajo na oblikovanju vlade, ki bo po njegovih besedah vključujoča.

Loading...