Alec Baldwin Svet24.si

Hollywoodski strokovnjaki: Alec Baldwin ni ...

osumljeni, umor družine đokić, goran džonić Svet24.si

Balistiki potrdili, da gre za morilsko orožje, v ...

katrinas (6) Svet24.si

Ženska trojnost kot izjemen energijski potencial

poroka dimnik frantar-xx Reporter.si

Kako je "suhceni in nebogljeni" Igor Zabret ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab: V otroštvu sem nekajkrat skoraj umrl

green dragons Ekipa24.si

MAŠČEVANJE za Škofjo Loko? Navijači iz ...

Svet

Talibani ministrstvo za ženske nadomestili z ministrstvom za preprečevanje pregreh

Deli na:
Talibani ministrstvo za ženske nadomestili z ministrstvom za preprečevanje pregreh

Talibani pred vhodom na notranje ministrstvo v Kabulu. - Foto: Profimedia

Talibani so danes afganistansko ministrstvo, pristojno za ženske, nadomestili z ministrstvom za preprečevanje pregreh, ki je bilo med talibansko prvo vladavino pristojno za nadzor nad spoštovanjem verskih pravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Talibani sicer tega niso uradno potrdili.

Pred poslopjem zdaj že nekdanjega ministrstva, pristojnega za ženske, so delavci postavljali tablo za ministrstvo za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregreh, navaja AFP.

V zadnjih 24 urah je bilo na Twitterju objavljenih več fotografij protestov uslužbenk ministrstva pred poslopjem, ki trdijo, da so izgubile delo.

Talibani danes niso odgovarjali na vprašanja o vzpostavitvi novega ministrstva.

To je sicer v Afganistanu delovalo že med letoma 1996 in 2001, ko so bili talibani prvič na oblasti. Tedaj so uslužbenci med drugim bičali ženske, ki so same hodile naokrog. Skrbeli so tudi za spoštovanje drugih pravil, ki jih določa islam. Med temi sta obvezna udeležba na molitvah in prepoved britja brad.

Čeprav so talibani ob prihodu na oblast obljubili, da bo njihovo vladanje tokrat bolj zmerno, ženskam ne dovolijo, da bi se vrnile na delovna mesta. Na univerzah pa morajo biti ločene od moških, določili so tudi, kako so lahko tam oblečene.

Ravno danes pa so oblasti odredile, da se morajo srednješolci v soboto vrniti v šole. To velja za dijake in učitelje od 7. razreda dalje. Ob tem talibani niso navedli, kdaj se bodo lahko v šole vrnile srednješolke. Vprašanje sicer je, ali se lahko sploh bodo. Mlajši dečki in deklice so se šole vrnili že prej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Loading...