Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Premirje ZDA s talibani

Deli na:
Premirje ZDA s talibani

Talibanski borci v Afganistanu. - Foto: Reuters

ZDA in talibani so se dogovorili, da bo v soboto v Afganistanu začelo veljati sedemdnevno zmanjšanje nasilja. Nato naj bi konec prihodnjega tedna podpisali tudi delni mirovni dogovor, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Po desetletjih konflikta smo se s talibani strinjali o bistvenem zmanjšanju nasilja v Afganistanu," je na Twitterju zapisal ameriški zunanji minister Mike Pompeo. "To je pomemben korak na dolgi poti k miru in vse Afganistance pozivam, naj zgrabijo to priložnost," je dodal. V izjavi ameriškega zunanjega ministrstva ni datuma začetka zmanjšanja nasilja.

V skladu s sedemdnevnim zmanjšanjem nasilja, ki bo po navedbah afganistanskih oblasti in talibanov začel veljati v soboto, naj ne bi izvajali večjih ofenziv proti talibanom, afganistanskim in mednarodnim silam, poroča britanski BBC.

"Po uspešni implementaciji tega bo predvidoma sledil podpis (mirovnega) dogovora med ZDA in talibani. Pripravljamo se za podpis 29. februarja," je še pojasnil Pompeo.



Talibanski pogajalci so medtem sporočili, da bo pred podpisom prve faze mirovnega dogovora vzpostavljena "ustrezna varnostna situacija". Izrazili so upanje, da bo dogovor "postavil temelje za mir po državi in umik vseh tujih sil".

Kmalu po podpisu mirovnega dogovora med ZDA in talibani naj bi se začela pogajanja med afganistanskimi oblastmi in talibani v Katarju, je pojasnil vodja ameriške diplomacije. Zavzel se je za celovito in trajno prekinitev ognja.

Analitik iz organizacije International Crisis Group Andrew Watkins je ob tem posvaril, da je zmanjšanje nasilja zgolj prvi korak k pogajanjem znotraj Afganistana. "Ta pogajanja bodo težka pot, vendar pa so najboljši način za mirno rešitev afganistanskega konflikta," je povedal.