nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Talibani grozijo z vojno, če bodo ZDA ostale v Afganistanu

Deli na:
Talibani grozijo z vojno, če bodo ZDA ostale v Afganistanu

Foto: Reuters

Talibani so danes posvarili pred podaljšano vojno v Afganistanu v primeru, da bodo po koncu leta 2014 v državi ostale še kakšne tuje vojaške sile. Do opozorila prihaja pred napovedanim srečanjem afganistanskega in ameriškega predsednika Hamida Karzaja in Baracka Obame, na katerem naj bi govorila o sodelovanju med državama po letu 2014.

"Če želijo ZDA pustiti tu majhno ali veliko število svojih vojakov za kakršno že koli časovno obdobje, to pomeni, da se bosta za ta čas vojna in uničenje v regiji nadaljevala," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili talibani. "Če se bosta Karzaj in režim v Kabulu strinjala s prisotnostjo četudi le enega ameriškega vojaka, bosta, tako kot zdaj, soodgovorna za vse prihodnje sovražnosti, žrtve in uničenje," so dodali.

Sile zveze Nato so lani v Afganistanu zmanjšale število svojih pripadnikov za okoli 30.000, misijo pa naj bi dokončno zaključile do konca leta 2014. 100.000 pripadnikov mednarodnih sil, ki ostajajo v državi, pripravlja afganistansko vojsko in policijo na popoln prevzem odgovornosti za varnost.

Ameriško obrambno ministrstvo po poročanju medijev načrtuje, da bi v Afganistanu ostalo določeno število njihovih vojakov tudi po letu 2014. Govori se o okoli 3000, 6000 ali 9000 vojakih, ki bi bili zadolženi za boj proti pripadnikom teroristične mreže Al Kaida.

ZDA in Afganistan se trenutno pogajata o dvostranskem dolgoročnem sodelovanju na obrambnem področju, kar bo tudi ena glavnih tem na srečanju Obame in Karzaja prihodnji teden v Washingtonu.