stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nagrade za zasluge: na levici prerivanje za evropske stolčke

Deli na:
Nagrade za zasluge: na levici prerivanje za evropske stolčke

Foto: Bobo

V strankah slovenske levice so se že začeli spopadati za nosilne položaje na strankarskih listah pred evropskimi volitvami 2014 (na fotografiji je leta 2009 izvoljena sedmerica).

Iz Evropskega parlamenta se ne bi radi poslovili Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš, obe sta v igri za nosilki liste SD na evropskih volitvah. Na zadnjih evropskih volitvah je SD prejela 18,43 odstotka glasov, njeno listo pa je vodil Zoran Thaler, ki je moral odstopiti zaradi korupcijskega škandala. Z novinarji britanskega Sunday Timesa se je dogovarjal o denarni vsoti v zameno za vložitev nekega zakonskega dopolnila v Evropskem parlamentu. Jelko Kacin se bo glede vnovične kandidature posvetoval s svojo družino. Na zadnjih evropskih volitvah je lista LDS pod njegovim vodstvom prejela 11,48 odstotka glasov, to je skoraj polovico manj kot leta 2004 (takrat je LDS s Kacinom na čelu liste prejela 21,91 odstotka).

Prihodnje leto bo imela LDS še večje težave za obstanek v Bruslju, saj je stranka na državnozborskih volitvah ostala zunaj parlamenta. Podobno velja tudi za Zares, ki jo v Evropskem parlamentu zastopa Ivo Vajgl. Na zadnjih volitvah je prejel 9,76 odstotka glasov in se je komaj uvrstil v Evropski parlament. Tudi prihodnje leto namerava kandidirati, pri tem ne izključuje možnosti, da bi stranka Zares sestavila skupno listo s katero od programsko sorodnih strank ali civilnodružbenih organizacij.



Na evropske volitve se pripravlja tudi največja vladna stranka Pozitivna Slovenija, ki se je pojavila na zadnjih državnozborskih volitvah in zasedla prostor LDS in Zares. Tudi politični obrazi so isti: najbolj verjeten nosilec liste bo obrambni minister Roman Jakič, ki je sanje evropskega poslanca užival pred prvimi evropskimi volitvami v Sloveniji leta 2004 kot opazovalec in začasni poslanec EP. Poleg njega se za nosilca liste prerivajo še Janja Klasinc, Tamara Vonta in Melita Župevc. V Evropskem parlamentu se bo PS verjetno pridružila liberalni skupini ALDE, vendar bodo dokončno odločitev sprejeli na oktobrskem kongresu.

VEČ V TISKANI IZDAJI IN V TRAFIKI ZA TABLIČNE RAČUNALNIKE.