profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tako to delajo v Kanadi: Župan Toronta mora oditi, ker ni vrnil 3000 dolarjev

Deli na:
Tako to delajo v Kanadi: Župan Toronta mora oditi, ker ni vrnil 3000 dolarjev

Foto: Reuters

Sodišče v kanadskem Torontu je včeraj odločilo, da mora župan Rob Ford v 14 dneh zapustiti svoj položaj, ker je kršil pravila etičnega obnašanja. S položaja ga je spravila tožba meščana, in sicer zaradi nekaj več kot 3000 dolarjev, ki jih ni hotel vrniti.

Ford je bil pred izvolitvijo na položaj župana mestni svetnik in je svoje osebje zaposlil pri zbiranju denarja za lastno dobrodelno organizacijo v ameriškem nogometu. Etična komisija Toronta je po preiskavi ugotovila, da je župan Ford kršil pravila in mu je naročila naj denar vrne. Župan pa je letos februarja na glasovanju mestnega sveta izposloval odločitev, da mu denarja ni potrebno vrniti.

Meščan je vložil tožbo in Ford je septembra na zaslišanju trdil, da sploh ni prebral teh etičnih pravil in ostaja prepričan, da ni naredil nič narobe. Sodišče je ugotovilo, da zato ni primeren za župana in mu naročilo, naj pospravi pisarno. Ford lahko ostane na položaju do konca pritožbe, lahko pa tudi znova kandidira.

Za zdaj pa se je njegova kariera končala zaradi nekaj več kot 3000 dolarjev, čeprav je bilo škandalov v njegovem mandatu kar precej. Meščani Toronta so ga izvolili kljub aretaciji na Floridi zaradi vožnje pod vplivom alkohola, po nastopu položaja pa je navduševal s svojimi izjavami o "orientalcih", ki delajo kot psi, zaradi česar so zelo uspešni.

Kanadski mediji so ga oblegali tudi zaradi domnevno spornih poslov v zvezi z mestnimi zemljišči in podeljevanjem koncesij.