profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tako slavijo Šešljevi privrženci: Bošnjakom v Srebrenici so grozili s klanjem

Deli na:
Tako slavijo Šešljevi privrženci: Bošnjakom v Srebrenici so grozili s klanjem

Foto: Getty Images

Privrženci vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, ki ga je haaško sodišče včeraj oprostilo vseh obtožb o vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993, so na vzhodu BiH bučno proslavili razsodbo. Pri tem so izzivali Bošnjake, ki so se vrnili v Srebrenico, češ da bodo znova klali. (na fotografiji izkop množičnega grobišča pri Srebrenici)

Kot poročajo lokalni mediji, ki jih povzema hrvaška tiskovna agencija Hina, se je kolona vozil z zastavami Srbske radikalne stranke, ki jo vodi Šešelj, peljala po cesti med Bratuncem in Srebrenico, nato pa ob hupanju krožila po središču Srebrenice.

Ob tem so grozili prebivalcem, kar je potrdil tudi župan Srebrenice Ćamil Duraković. Kot je pojasnil za medijsko mrežo Al Jazeera, so med drugim vzklikali, da bodo znova klali, policija pa je vse le nemo opazovala.

Šešljevi pristaši so Srebreničane provocirali, medtem ko je v bližnjem spominskem centru Potočari potekala spominska slovesnost ob 13. obletnici kolektivnega pokopa prvih 600 žrtev genocida v Srebrenici. Tam so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile okoli 8000 Bošnjakov.

Tričlanski sodni senat Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije je večinsko presodil, da tožilstvo obtožb ni dokazalo onkraj razumnega dvoma in je Šešlja zato oprostil v vseh devetih točkah obtožnice. Tožilstvo je zahtevalo 28 let zapora.

Šešelj je v odzivu dejal, da je od vsega začetka vedel, da mu ne bodo mogli dokazati nobenega zločina in da je takšna sodba edina možna. Napovedal je, da bo od sodišča zahteval 14 milijonov evrov odškodnine.