Revija Reporter
Svet

Tako močno je pandemija koronavirusa udarila kitajsko gospodarstvo

STA

17. apr. 2020 9:49 Osveženo: 7:43 / 27. 3. 2024

Deli na:

Kitajski Wuhan v boju s koronavirusom.

Zarja Jana

Kitajsko gospodarstvo se je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa v prvem trimesečju skrčilo za 6,8 odstotka, je danes objavila tamkajšnja vlada. Padec je manjši od pričakovanj analitikov, ki so napovedovali več kot osemodstotni padec. Gre sicer za prvo krčenje po letu 1992, odkar Kitajska objavlja četrtletne rezultate.

Gospodarsko gibanje v drugem največjem svetovnem gospodarstvu je v prvem četrtletju zaznamovalo zaprtje tovarn in drugih podjetjih, s čimer so želele oblasti zajeziti izbruh koronavirusa, ki se je v državi pojavil konec prejšnjega leta. Virus je na Kitajskem po uradnih podatkih ubil več kot 3300 ljudi, okuženih pa je več kot 82.300 državljanov.

Kitajski bruto domači proizvod se je skrčil prvič po letu 1992, odkar država objavlja četrtletne rezultate, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nazadnje je Kitajska celoleten padec zabeležila leta 1976 v času kulturne revolucije.

Industrijska proizvodnja se je v prvih treh mesecih leta po podatkih kitajskega statističnega urada skrčila za 8,4 odstotka, trgovina na drobno pa je v enakem obdobju zabeležila 19-odstotni padec.

Kitajska vlada je prve ukrepe za zajezitev koronavirusa, kot je zaprtje transportnih poti, sprejela proti koncu januarja. Koronavirus se je sicer najprej pojavil v Wuhanu, nato pa se razširil po celotni državi in svetu. Oblasti so se najprej odločile za karanteno province Hubei, kjer se nahaja Wuhan, nato so omejitev gibanja razširile še drugod po državi.

V zadnjih tednih je sicer Kitajska razglasila zmago nad virusom. Potem ko se je število novih okužb s koncem marca na Kitajskem začelo zmanjševati, so oblasti boj usmerile proti uvozu novih okužb iz tujine. Tovarne na Kitajskem so v vmesnem času počasi začele odpirati svoja vrata, postopoma se v več provincah odpirajo tudi izobraževalne ustanove.