rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svojci posadke sestreljenega malezijskega letala tožijo letalsko družbo

Deli na:
Svojci posadke sestreljenega malezijskega letala tožijo letalsko družbo

Foto: Arhiv Reporterja

Svojci šestih članov posadke letala družbe Malaysia Airlines, ki so ga pred skoraj dvema letoma sestrelili nad vzhodom Ukrajine, so vložili tožbo zoper letalsko družbo, ki jo krivijo za tragedijo.

Svojci članov posadke Malaysia Airlines očitajo malomarnost in kršitev pogodbenih obvez. Po besedah Balana Nairja, odvetnika, ki zastopa družine šestih ubitih malezijskih članov posadke, gre verjetno za prvo tožbo zoper družbo zaradi sestrelitve leta 2014.

Po trditvah svojcev članov posadke je družba odgovorna za sestrelitev, ker je let MH17 izvedla nad konfliktnim območjem, kar je predstavljajo resno tveganje za škodo in smrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Balan ni razkril, kako visoko odškodnino svojci zahtevajo, in dodal, da bo o tem odločalo sodišče. Malaysia Airlines je po besedah Balana ponudila določeno vsoto, ki pa so jo svojci zavrnili.

V skladu z montrealsko konvencijo iz leta 1999 imajo svojci žrtev letalskih katastrof dve leti od dogodka čas, da vložijo tožbo zoper vpleteno letalsko družbo.

17. julija 2014 je boeing 777 Malaysia Airlines nad nemirnim ukrajinskim vzhodom zadela v Rusiji narejena protizračna raketa buk. Pri tem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, od tega 15 članov posadke.

Nedavno so sorodniki avstralskih žrtev sestrelitve na Evropskem sodišču za človekove pravice vložili tožbo proti Rusiji in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Tožniki zahtevajo deset milijonov dolarjev odškodnine na osebo.