Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svobodnjaki se še niso izjasnili, ali bodo podprli rušenje Kurza

Deli na:
Svobodnjaki se še niso izjasnili, ali bodo podprli rušenje Kurza

Sebastian Kurz - Foto: Reuters

Avstrijski svobodnjaki (FPÖ) so danes zanikali poročanje avstrijskih medijev, da bodo podprli nezaupnico kanclerju Sebastianu Kurzu. Poudarili so, da še niso sprejeli odločitve glede tega. Danes je sicer odhajajoči notranji minister iz vrst FPÖ Herbert Kickl dejal, da tistemu, ki njim ne zaupa, tudi oni ne zaupajo.

"Bilo bi precej naivno, da bi Kurz mislil, da mu svobodnjaki ne bi izkazali nezaupanja, potem ko ga je on nam," je Kickl povedal za današnjo izdajo avstrijskega časnika Österreich.

V FPÖ so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnili, da so mediji narobe interpretirali to izjavo. Odhajajoči notranji minister je povedal zgolj, da tisti, ki ne zaupa svobodnjakom, tudi nima njihovega zaupanja. To pa še ne pomeni, da "je dokončno odločeno, kako bodo glasovali v ponedeljek".

Prihodnji ponedeljek bi lahko poslanci glasovali o nezaupnici vladi, ki so jo napovedali v opozicijski stranki Jetzt. Ta računa tudi na podporo FPÖ, socialdemokratov (SPÖ) in liberalnega Neosa. Tudi odločitev SPÖ in Neosa še ni znana.


Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico Kurzu, bo moral predsednik države Alexander Van der Bellen imenovati novega premierja.

Predsednik in kancler se bosta sicer danes ob 12.30 znova sestala v predsednikovem uradu. Kot so napovedali v kanclerjevem uradu, bosta govorila o nadaljnjih korakih. Cilj je "stabilna in opravilno sposobna vlada".

Po navedbah APA bi lahko govorila tudi o imenih strokovnjakov ali visokih uradnikov, ki bodo v vladi zamenjali ministre FPÖ. Kurz in Van der Bellen sta se namreč v ponedeljek dogovorila o razrešitvi notranjega ministra Kickla, nakar so vsi ministri iz vrst svobodnjakov napovedali, da bodo zapustili vlado.

Politična kriza je v Avstriji izbruhnila, potem ko so nemški mediji v petek objavili videoposnetek, v katerem je nekdanji avstrijski podkancler in vodja FPÖ Heinz-Christian Strache domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponujal pogodbe z državo in izkazal interes za vplivanje na medije.