Revija Reporter
Svet

Strache se je ORF in njenemu voditelju opravičil, ker ju je obtožil laganja

STA

15. mar. 2018 6:00

Deli na:

Vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache.

Reuters

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) in podkancler avstrijske vlade Heinz-Christian Strache se je včeraj opravičil za objavo na Facebooku, v kateri je avstrijsko javno radiotelevizijo ORF in enega od njenih voditeljev obtožil laganja. Opravičilo je objavil na svojem Facebook profilu in v časniku Kronen Zeitung.

Strache je na svojem profilu na Facebooku sredi februarja objavil lažni oglas za ORF s sloganom "Obstaja kraj, kjer laži postanejo novice". Na njem je bil upodobljen televizijski voditelj Armin Wolf.

"Ta trditev je bila napačna. Arminu Wolfu ter sodelavkam in sodelavcem ORF se opravičujem za to izjavo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v opravičilu zapisal avstrijski podkancler. Po njegovih besedah je Wolf "zelo korekten in profesionalen novinar". Zato preklicuje svoje izjave, je še zapisal.

Vodja FPÖ je sprva objavo utemeljeval s tem, ji je dodal oznako "satira", zaradi česar naj bi bilo jasno, da zapisa ne gre jemati resno.

A to ni zadovoljilo niti Wolfa niti televizije. ORF in televizijski voditelj sta tako konec februarja vložila ločeni tožbi Stracheju.

"Podkancler Strache je ORF z lažnim oglasom obtožil širjenja lažnih novic, laži in propagande," je pred vložitvijo tožbe zapisal direktor ORF Alexander Wrabetz. Kot je zatrdil, gre pri besedilu za "klevetanje in škodi ugledu ORF".

Na Strachejevo objavo so se nedavno odzvale tudi avstrijske novinarske organizacije. Kot so zapisale, napadi avstrijskih svobodnjakov na novinarje in državno televizijo ORF predstavljajo grožnjo novinarstvu.