Revija Reporter
Svet

Italijo je razjezila Avstrija, ki želi podeljevati državljanstvo Južnim TIrolcem

STA

20. dec. 2017 6:00

Deli na:

Avstrija noče, da bi siromašni Hrvati preplavili avstrjski trg.

Profimedia

Italija je kritična do načrtov nove avstrijske vlade, v katero sta ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ), da bi Južnim Tirolcem podelili avstrijsko državljanstvo.

Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je v ponedeljek sporočil, da se želi o tem pogovoriti z avstrijsko vlado, poroča avstrijska radio in televizija ORF.

Pogovori z novo avstrijsko vlado bi potekali v skladu z italijansko zgodovino in "zaščito našega prebivalstva in naših sodržavljanov", katerih stališče o državljanstvu je zelo jasno, je pojasnil Alfano.

Do avstrijskih načrtov je bil sicer v ponedeljek kritičen tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, češ da bi bilo to enostransko dejanje, ki bi sprožilo napetosti.

Nad morebitnim dvojnim državljanstvom Južnih Tirolcev pa so zgrožene tudi nekatere italijanske desne stranke. Stranka Bratje Italije (FDI) je tako včeraj pozvala italijansko vlado, naj na pogovore nemudoma povabi avstrijskega veleposlanika v Rimu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poslanka FDI iz Južne Tirolske Michaela Biancofiore je bila ob tem še kritična, da se glede tega vprašanja nista odzvala niti italijanski premier Paolo Gentiloni niti predsednik Sergio Mattarella. Po njenem se zadeve ne sme podcenjevati, saj lahko postane za Evropo "bolj problematična kot kriza v Kataloniji", je dejala.

Na Dunaju je pred predsednikom države Alexandrom Van der Bellnom v ponedeljek prisegla nova avstrijska vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza. Črno-modra vlada ima 16 članov, od tega 13 ministrov, kanclerja in dva državna sekretarja. Sedem ministrov in kancler prihajajo iz ljudske stranke, šest iz vrst svobodnjakov. Vsaka stranka ima še po enega državnega sekretarja.

Edini član prejšnje vlade, ki je tudi v novi vladi, je 31-letni kancler Kurz, ki je postal najmlajši premier v Evropi. Vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache je v novi avstrijski vladi podkancler.