sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švicarske banke zahtevajo dokaze, da se Francozi ne izmikajo plačilu davkov

Deli na:
Švicarske banke zahtevajo dokaze, da se Francozi ne izmikajo plačilu davkov

Foto: Reuters

Vsaj dve švicarski banki sta od francoskih strank zahtevali dokazila, da se ti ne izogibajo plačevanju davkom. Francoske stranke so zaprosili za potrdilo, podpisano s strani odvetnika ali računovodja, da izpolnjujejo vse zahteve pristojnih davčnih organov. V nasprotnem primeru bodo banke stranke zaprosile, da sprejmejo potrebne ukrepe.

Švica je sicer znana po svoji zakonodaji, ki tujim strankam omogoča, da svoje premoženje na bančnih računih skrivajo pred domačimi davčnimi organi, poročanje francoskega časnika Le Parisien povzema francoska tiskovna agencija AFP. Kot poroča Le Parisien, naj bi svoje stranke za potrdila zaprosili banki UBS in Credit Suisse.

Vendar pa mora Švica zaradi pritiska drugih držav spremeniti svojo zakonodajo v boju proti davčnim utajam. Spodnji dom švicarskega parlamenta je tako prejšnji teden potrdil nov davčni sporazum med Švico in ZDA. Državi sta s tem korak bliže rešitvi dolgoletnega spora o nezaželenih praksah švicarskih bank, s pomočjo katerih naj bi se ameriški državljani izogibali plačevanju davkov.

Švicarske banke bodo morale plačati visoke kazni, če se bodo v ZDA želele izogniti tožbam, razkriti pa bodo morale tudi podrobnosti o računih ameriških državljanov.

Pregon davčnih utaj je okrepila tudi Francija, potem ko je francosko tožilstvo sprožilo preiskavo proti nekdanjemu državnemu sekretarju na finančnem ministrstvu Jeromu Cahuzacu, ker naj bi se izogibal plačevanju davkov. Na dan je namreč prišlo, da naj bi imel že dolga leta tajen bančni račun v Švici.

Tožilstvo je preiskavo uvedlo po objavi prispevka preiskovalnega spletnega medija Mediapart v decembru, da je imel Cahuzac kar 20 let tajni račun v švicarski banki UBS. Zaprl ga je, ko je leta 2010 postal vodja parlamentarne komisije za finance.