sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

2021-03-04 15.18.14 Necenzurirano

Die Presse o "slovenskem bolniku": v Bruslju ...

MasterChef_sodniki Njena.si

MasterChef se na male ekrane vrača prej, kot smo ...

josip kotlar Njena.si

Ugodno oddam sina: Kaj se je zgodilo Josipu ...

Svet

Švicarji na referendumu rekli NE omejitvam najvišjih plač

Deli na:
Švicarji na referendumu rekli NE omejitvam najvišjih plač

Foto: Reuters

Švicarji so na današnjem referendumu zavrnili omejitev najvišjih, predvsem menedžerskih plač na največ dvanajstkrat večjo vsoto od najnižje plače v podjetju, kažejo volilni izidi. Predstavniki združenj delodajalcev so izid že pozdravili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Omejitev najvišjih plač je predlagala "Pobuda 1:12". Kot je razvidno že iz imena, so predlagali, da bi lahko bila v prihodnosti najvišja plača v podjetju največ 12-krat višja od najnižje. Pobuda je brez težav zbrala 100.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma.

A zmaga na današnjem referendumu se ji je izmaknila. Kot kažejo rezultati, je namreč proti predlogu danes glasovalo 65,3 odstotka volivcev, večina v vseh 26 švicarskih kantonov. Poraz je bil pričakovan, je pa pobuda vendarle sprožila živahno razpravo v Švici.

Na njene predloge so se posebej burno odzvali na politični desnici in v gospodarskih krogih. Švicarsko gospodarstvo je v kampanjo proti pobudi vložilo kar milijon švicarskih frankov in svarilo, da bi takšna omejitev prinesla zmanjšanje števila delovnih mest, poleg tega pa Švica ne bi bila več zanimiva za tuja podjetja.


Predsednik švicarskega združenja delodajalcev Hanspeter Vogt je tako danes pozdravil odločitev svojih sodržavljanov in dejal, da so bili rezultati pričakovani, potem ko so podjetja ljudem natančno razložila, kakšne posledice bi omejitve plač imele za švicarsko gospodarstvo.

David Roth, predsednik mladih socialistov, ki so avtorji pobude, je po drugi strani izrazil razočaranje nad rezultatom. Nasprotnikom pobude je očital, da so rezultat dosegli s kampanjo vzbujanja strahu pred domnevnimi gospodarskimi posledicami. Koordinator Pobude 1:12, socialdemokratski poslanec Cedric Wermuth, je dejal, da se kljub porazu pobude boj za plačno pravičnost nadaljuje, saj naslednje leto sledi referendum o uvedbi vsedržavne minimalne plače.

Švicarji so sicer na današnjem referendumu glasovali tudi proti predlogu povišanja cene letne vinjete za osebne avtomobile za 150 odstotkov oziroma na 80 evrov, saj je predlog zavrnilo 60,5 odstotkov volivcev. Kljub temu pa bo morala Švica poskrbeti za izgradnjo in modernizacijo avtocestne mreže, so opozorili pri konservativni Švicarski ljudski stranki.

Z 58,5 odstotka glasovi so volivci zavrnili tudi predlog o uvedbi davčnih olajšav za družine, ki otrok ne pošiljajo v vrtec, še poroča dpa.

Loading...