zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lani bruto plača žensk dosegla 94,6 odstotka plače moških

Deli na:
Lani bruto plača žensk dosegla 94,6 odstotka plače moških

Foto: Reuters

Lani je povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, znašala 1639 evrov, žensk pa 1550 evrov. Povprečna mesečna bruto plača žensk je tako dosegla 94,6 odstotka plače moških, torej je bila od njihove nižja povprečno za 89 evrov, je ugotovil statistični urad.

Povprečne plače moških in žensk so se najmanj razlikovale v dejavnosti poslovanje z nepremičninami, in sicer za 1,7 odstotka oz. 28 evrov v korist moških.

Bruto plače žensk so bile v povprečju višje od bruto plač moških v dejavnosti gradbeništvo (za 16,4 odstotka), v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 12,5 odstotka) in v dejavnosti promet in skladiščenje (za 12,3 odstotka). V teh dejavnostih so bile ženske v manjšini, vendar so pretežno opravljale bolje plačana dela.

Povprečne bruto plače moških in žensk so se v lani najmanj razlikovale v statistični regiji jugovzhodna Slovenija, in sicer za 1,1 odstotka oz. 17 evrov v korist žensk. Najvišja razlika je bila v gorenjski statistični regiji, kjer so ženske v povprečju zaslužile 10,6 odstotka oz. 174 evrov manj od moških.

Pri zaposlenih z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo so bile povprečne bruto plače lani v zasebnem sektorju za štiri odstotke višje od tistih z enako izobrazbo v javnem sektorju. Zaposleni v javnem sektorju s srednješolsko izobrazbo so imeli za 11,7 odstotka višje povprečne bruto plače od zaposlenih v zasebnem sektorju z enako izobrazbo.

Lani je imela polovica zaposlenih oseb povprečno mesečno bruto plačo nižjo od 1311 evrov, so še na podlagi začasnih podatkov letne strukturne statistike plač, ki temelji na obstoječih administrativnih virih, ugotovili statistiki.