državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svetovno gospodarstvo naj bi po oceni OECD letos beležilo 3,4-odstotno rast

Deli na:
Svetovno gospodarstvo naj bi po oceni OECD letos beležilo 3,4-odstotno rast

Foto: Arhiv Reporterja

OECD svetovnemu gospodarstvu za letos napoveduje 3,4-odstotno rast, kar je 0,2 odstotne točke slabše od novembrske napovedi, medtem ko je za prihodnje leto ohranil napoved 3,9-odstotne rasti. Čeprav se bo gospodarstvo okrepilo, je še vedno nujno hitro ukrepanje za zmanjšanje brezposelnosti, nasloviti pa je treba tudi drugo zapuščino krize, menijo.

"Razvite države pridobivajo zagon in spodbujajo krepitev globalne rasti, medtem ko se nekoč zastali cilindri gospodarskega motorja, kot so investicije in trgovina, spet zaganjajo," je ob današnji predstavitvi posodobljene gospodarske napovedi v Parizu dejal generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria.

Ob tem je opozoril, da se svet še vedno sooča s številnimi izzivi. Brezposelnost vztraja na visokih ravneh, države morajo storiti več za krepitev odpornosti in ustvarjanje delovnih mest, gospodarska rast bi morala biti bolj vključujoča - sporoča Gurria.

Članicam OECD - teh je 34 - organizacija za letos napoveduje 2,2-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 2,8-odstotno. Med glavnimi razvitimi državami so podatki najboljši za ZDA, ki naj bi letos beležila 2,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), leta 2015 pa 3,5-odstotno, so zapisali v OECD.

Na Japonskem naj bi bila rast v obeh letih 1,2-odstotna. Gospodarska rast se po treh letih krčenja obeta tudi območju evra. OECD mu za letos napoveduje 1,2-odstotno rast, prihodnje leto pa 1,7-odstotno.

Vodja oddelka za gospodarske raziskave pri OECD Christian Kastrop je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Evropski centralni banki (ECB) svetoval, naj ključno obrestno mero z 0,25 odstotka, kar je zgodovinsko nizka raven, zniža na nič.

Čeprav se zaradi nizke inflacije mnogi bojijo, da bi lahko območje skupne evropske valute zdrsnilo v deflacijo, Kastrop ne vidi začetka deflacijske spirale, zato meni, da ECB še ni treba sprejeti nekonvencionalnih ukrepov. K razmisleku o tem je ECB nedavno sicer pozval Mednarodni denarni sklad.

Brezposelnost, ki je v času krize dosegla zgodovinsko visoke ravni, je sicer začela upadati, vendar naj bi bilo ob koncu leta 2015 v državah OECD brez dela še vedno več kot 44 milijonov ljudi, kar je 11,5 milijona več kot pred krizo, so zapisali v OECD.

Hitro rastoče države iz skupine BRIICS (Brazilija, Rusija, Indija, Indonezija, Kitajska in Južnoafriška republika) naj bi letos v povprečju beležile 5,3-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa 5,7-odstotno.

Najbolje se bo predvidoma odrezala Kitajska, ki se ji po ocenah OECD letos in prihodnje leto obeta skoraj 7,5-odstotna rast. Analitike v zadnjem času sicer skrbijo nekoliko slabši podatki iz druge gospodarsko najmočnejše države na svetu, ki kažejo na ohlajanje tamkajšnjega gospodarstva.

OECD je Sloveniji za letos napovedal 0,3-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa naj bi se rast pospešila na 1,2 odstotka. Našo državo so ob tem opozorili na nujnost prestrukturiranja prezadolženega gospodarstva in privatizacijo.