nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški »modreci« Nemčiji za letos napovedujejo 1,9-odstotno rast BDP

Deli na:
Nemški »modreci« Nemčiji za letos napovedujejo 1,9-odstotno rast BDP

Foto: Reuters

Nemški "svet modrecev" oz. vladnih svetovalcev na področju gospodarstva je včeraj popravil napoved rasti nemškega bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjem letu. Glede na to, da se je leto začelo nad pričakovanji, po novem ocenjuje, da bo rast 1,9-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke več od predhodne napovedi.

Kot je svet pojasnil v izjavi za javnost, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, popravljena napoved odraža nepričakovano pozitiven trend ob začetku letošnjega leta, hkrati pa tudi boljše razpoloženje v največjem evropskem gospodarstvu.

Pozitivni impulzi rasti bodo v prihodnje po njihovih besedah prišli predvsem s področja domače zasebne potrošnje. Izboljšala naj bi se tako zasebna poraba kot investicijska potrošnja v opremo. Poleg tega naj bi manjši prispevek prišel tudi s strani zunanje trgovine.

Ne glede na to, tako svet modrecev, pa za rast nemškega gospodarstva obstaja tudi nekaj tveganih dejavnikov. V tej luči so omenili predvidene ukrepe nemške vlade na področju trga dela in sociale. Vlada kanclerke Angele Merkel se je denimo odločila uvesti minimalno urno postavko, ki bi lahko po mnenju kritikov škodovala nemškim podjetjem.

Napovedi sveta modrecev, ki ga sestavljajo štirje moški in ena ženska, nemški vladi služijo kot podlaga za njene lastne ocene.

Februarja so v Berlinu napovedali, da za letos pričakujejo 1,8-odstotno rast BDP, kar je skladno tudi z napovedmi Evropske komisije in osrednjimi nemškimi inštituti.

Lansko leto je Nemčija sklenila z 0,4-odstotno gospodarsko rastjo, leto 2012 pa z 0,7-odstotnim povečanjem obsega BDP.