mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svetovalec Borisa Johnson se je požvižgal na protikoronska pravila, premier ga brani

Deli na:
Svetovalec Borisa Johnson se je požvižgal na protikoronska pravila, premier ga brani

Britanski premier Boris Johnson. - Foto: Profimedia

Visoki svetovalec britanskega premierja Dominic Cummings, ki je igral pomembno vlogo tudi pri brexitu, je večkrat kršil pravila glede prepovedi potovanj v času ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so poročali britanski mediji. Kljub velikemu razburjenju, ki ga je povzročilo razkritje, pa ga je premier Boris Johnson vzel v bran.

Kot sta minuli konec tedna poročala časnika Guardian in Mirror, je Cummings konec marca, ko je bila epidemija koronavirusa na vrhuncu, skupaj z družno potoval iz Londona v 430 kilometrov oddaljeni Durham, kjer so doma njegovi starši. Poleg tega je takrat kazal simptome okužbe s koronavirusom in bi glede na navodila moral v samoizolacijo.

Nato so ga v Durhamu videli še 19. aprila. Takrat je bil že zdrav in se je vrnil v London. 12. aprila je nekdo Cummingsa videl tudi na znani turistični točki okoli 50 kilometrov stran od Durhama. To je prijavil tudi policiji,

Glede na ta poročila je Cummings večkrat kršil prepovedi potovanja iz kraja bivanja, ki jih je za omejevanje širjenja koronavirusa sprejela vlada, katere pomemben člen je. Cummings sam ta poročila zanika, vendar o njegovih poteh v Durham pričajo tudi uradni zaznamki o urejanju varnostnih protokolov zanj, sta poročala časnika.

Po teh razkritjih so se nemudoma usule kritike tako na Cummingsa kot tudi na Johnsona in vlado, zlasti s strani tistih, ki so se odgovorno izogibali stikom s starejšimi sorodniki. Veliko jih je zaradi covida-19 umrlo. Skupno so doslej v Veliki Britaniji, ki je med najhuje prizadetimi državami s koronavirusom, zabeležili 36.793 smrti.

A Johnson je v nedeljo Cummingsa po njunih kriznih pogovorih podprl in zavrnil pozive, naj ga odstavi. Kot je dejal, "verjame, da je Cummings deloval odgovorno, v skladu s pravili in integriteto".


Kot je pojasnil Johnson, je Cummings z družino potoval k svojim staršem, da bi zagotovil varstvo za otroke, "potem ko je postalo jasno, da bi lahko bila z ženo onesposobljena zaradi koronavirusa, nista pa imela alternative". "Mislim, da je sledil instinktom vsakega očeta, vsakega starša," je dejal Johnson.

A s tem je premier prevzel breme odgovornosti nase. Vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že ocenil, da je Johnson padel na preizkusu in še dodatno užalil ljudi, ki so se žrtvovali med krizo.

"Javnost bo mislila, da za najtesnejšega svetovalca premierja veljajo ena pravila, druga pa za ostale Britance. Premierjeva dejanja so spodkopala zaupanje v njegove lastne zdravstvene nasvete v teh ključnih časih," je še komentiral Starmer.

Precej neusmiljen je danes tudi britanski tisk. Guardian, ki velja za levo usmerjenega, je na naslovnici objavil naslov "Brez opravičila, brez pojasnila: Premier stavi vse na Cummingsa". Celo desnosredinski Daily Mail je kritičen: "Na kakšnem planetu živijo," se sprašujejo pri časniku.

Cummings sicer velja za precej kontroverzno osebnost v britanski politiki in za spin doktorja. Odigral je eno ključnih vlog v referendumski kampanji za odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije leta 2016.

Mnogi uspeh zagovornikov brexita na referendumu pripisujejo predvsem njegovi brezobzirni kampanji, v kateri je dejstva pogosto prikrojil sebi v prid. Prav tako naj bi uspešno uporabljal ciljna sporočila volivcem na spletnih družabnih omrežjih, da bi tako vplival na njihovo končno odločitev.