cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svet se segreva, ZDA pod snegom

Deli na:
Svet se segreva, ZDA pod snegom

Foto: Reuters

Globalne temperature so v oktobru znova narasle, obdobje od januarja do oktobra letos pa je bilo celo najtoplejše od leta 1880, ko so se začele beležiti meritve, je sporočila ameriška nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA). Prebivalcev severa ZDA, ki so od torka skoraj dva metra globoko pod snegom, to verjetno ne zanima preveč.

NOAA pravi, da je letošnji oktober že 38. po vrsti, ko so bile globalne temperature ozračja višje od povprečja v 20. stoletju. Povprečna temperatura je bila 14,74 stopinje Celzija, kar je za 0,01 stopinje več od prejšnjega rekorda v letih 1998 in 2010.

Oktobra se je na Antarktiki tudi zmanjšal obseg ledenega morja, čeprav se je arktični led pol leta pred tem širil. ZDA so imele četrti najtoplejši oktober doslej, in sicer za 1,7 stopinje Celzija nad povprečjem v 20. stoletju.

Da se ozračje segreva, pa trenutno ne občutijo v osrednjem in vzhodnem del severa ZDA, kjer od torka pustoši hudo snežno neurje. To je samo v državi New York zakrivilo smrt osmih ljudi.


Buffalo na meji s Kanado je včeraj zajelo novo neurje in snežna odeja tam je debela skoraj dva metra.

Večina voznikov in potnikov v kakih sto vozilih, ki jih je nepričakovano hiter prihod neurja ujel na avtocesti, je medtem rešenih; le še nekaj tovornjakarjev vztraja pri svojih vozilih, da jih ne bi izropali. Na varnem sta tudi mati in dojenček, ki se je zaradi snega rodil kar na gasilski postaji.

Prizadeto območje se bo sicer v začetku prihodnjega tedna le še z nostalgijo spominjalo snega, saj ga bo nenadna otoplitev na okoli 15 stopinj Celzija spremenila v preobilico vode.

Poklicno nogometno moštvo lige NFL Buffalo Bills ljudem medtem ponuja po deset dolarjev na uro in zastonj vstopnice za ogled nedeljske tekme z newyorškimi Jetsi, če bodo pomagali kidati sneg s tribun. A prostovoljce je težko najti, saj ima vsak dovolj lastnih težav s snegom.