državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedska potrdila vdor tuje podmornice v svoje vode

Deli na:
Švedska potrdila vdor tuje podmornice v svoje vode

Foto: Reuters

Švedska vojska je danes zatrdila, da ima dokaze, da je v njene teritorialne vode oktobra vdrla majhna podmornica. Švedske vojaške ladje, letala in vojaške enote so oktobra teden dni iskale skrivnostno plovilo, ki naj bi ga opazili pri morju blizu prestolnice Stockholm.

Po besedah vrhovnega poveljnika švedske vojske Sverkerja Göransona ni dvomov, da je majhna podmornica kršila švedske teritorialne vode.

"Lahko izključimo druge razlage. Ugotovljeno je bilo, da je tuja sila pod vodo kršila švedsko ozemlje," je na novinarski konferenci po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Göranson. A čeprav so senzorji obrambnih sil potrdili vdor podmornice, je Göranson priznal, da niso uspeli ugotoviti, iz katere države izvira.

Švedski premier Stefan Löfven in obrambni minister Peter Hultqvist, ki sta bila prav tako prisotna na novinarski konferenci, sta vdor v teritorialne vode označila za "zelo resen" in "nesprejemljiv".

"Vsi, ki premišljujejo o nezakonitem vstopu na švedsko ozemlje, naj se zavedajo velikih tveganj. Svojo ozemeljsko celovitost bomo branili z vsemi sredstvi," je zatrdil Löfven.

Največja vojaška iskalna akcija na Švedskem v zadnjih letih se je začela 17. oktobra, ko je vojska prejela poročila o podvodni aktivnosti na območju otokov blizu Stockholma.

Podobne operacije so v času hladne vojne sprožila videnja sovjetskih podmornic. A Rusija je tokrat zanikala vpletenost. V zadnjih mesecih se je sicer okrepila ruska vojaška dejavnost na severu Evrope.