zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedsko članstvo v Natu: čaka se Orbanova zelena luč

Deli na:
Švedsko članstvo v Natu: čaka se Orbanova zelena luč

Viktor Orban - Foto: Bobo

Madžarski poslanci bodo predvidoma v ponedeljek odločali o ratifikaciji pristopa Švedske k zvezi Nato, je danes sporočil vodja poslanske skupine vladajoče stranke Fidesz in ob tem napovedal podporo širitvi zavezništva. Madžarska je edina med državami članicami Nata, ki v parlamentu še ni dala zelene luči Stockholmu za pridružitev zavezništvu.

V objavi na Facebooku je vodja Fideszovih poslancev Mate Kocsis zapisal, da so predsednika parlamenta Laszla Koverja pozvali, naj uvrsti odločanje o pristopu Švedske k Natu na dnevni red ponedeljkove seje. Kot je dodal, nameravajo v Fideszu švedsko članstvo podpreti, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Da bo do ratifikacije prišlo na začetku pomladanskega zasedanja parlamenta, je že v soboto napovedal premier in predsednik Fidesza Viktor Orban. Pred tem je v začetku meseca Fideszova parlamentarna večina bojkotirala izredno zasedanje parlamenta, ki so ga sklicali na zahtevo opozicije, da bi po mesecih odlašanja glasovali o širitvi vojaškega zavezništva.

Iz Budimpešte so danes še sporočili, da bo v petek na obisku švedski premier Ulf Kristersson. Na srečanju z Orbanom bosta premierja glede na napoved govorila o obrambnem in varnostnem sodelovanju med državama.

Čeprav je ves čas izražala načelno podporo članstvu Švedske v Natu, je Budimpešta zavlekla proces potrjevanja v parlamentu, češ da Stockholm prikazuje madžarsko vlado v slabi luči.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, potem ko je Rusija napadla Ukrajino. Finska je, po ratifikaciji njene prošnje za pridružitev v vseh državah članicah zavezništva, aprila lani postala 31. članica Nata.