Revija Reporter
Slovenija

Madžarska vazala: Janša je Milana Zvera in Romano Tomc posodil Viktorju Orbanu

Igor Kršinar
7 3.398

2. maj. 2023 12:00

Deli na:

Evropska poslanca Milan Zver in Romana Tomc v Evropskem parlamentu zastopata interese madžarske vlade pod vodstvom Viktorja Orbana

Evropski parlament

Prvak SDS Janez Janša je evropska poslanca Romano Tomc in Milana Zvera posodil madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, da v Evropskem parlamentu zagovarjata njegove interese. Čeprav sta se zaradi vojne v Ukrajini Janša in Orban znašla na nasprotnih bregovih, njuno politično zavezništvo še vedno dobro funkcionira.

Tomčeva in Zver sta novembra lani nasprotovala zamrznitvi evropskih kohezijskih sredstev za Madžarsko zaradi neustreznih ukrepov proti korupciji in kršitev načel pravne države. Podobno je bilo tudi pri glasovanju septembra lani, ko je Evropski parlament sprejel poročilo, da so se razmere na Madžarskem poslabšale in da ni več popolna demokracija.



Pravzaprav je enak vzorec pri vseh glasovanjih, kadar gre za sankcije zoper madžarsko vlado. Čeprav so v politični skupini ELS štirje slovenski evropski poslanci, praviloma samo Ljudmila Novak glasuje tako kot njeni strankarski kolegi iz drugih evropskih članic, Milan Zver in Romana Tomc glasujeta proti ali manjkata, Franc Bogovič pa se (verjetno zaradi skupne liste z SDS) vzdrži.

V bran sta Orbanu stopila tudi v Evropski ljudski stranki, ko se je ta odločila iz svojih vrst izključiti stranko avtoritarnega madžarskega voditelja. Najprej so o tem glasovali v poslanski skupini, kjer so sprejeli spremembo poslovnika, na podlagi bi lahko Orbanovim poslancem pokazali vrata. Takrat je temu sklepu poleg Zvera in Tomčeve nasprotoval tudi Bogovič, medtem ko ga je Novakova potrdila.

Na skupščini ELS pa sta Orbana reševala Janez Janša in Lojze Peterle ter se prerekala, kdo od njiju ima za to več zaslug. Zraven pa se je na tviterju sramotila še Tomčeva. Na koncu so članstvo Orbanovega Fidesza zamrznili oziroma suspendirali, dve leti pozneje pa je madžarski avtokrat sam izstopil iz največje evropske politične družine.

Seveda se poraja vprašanje, koliko časa bodo v Evropski ljudski stranki mirno gledali sedenje na dveh stolih, ki se ga gresta Tomčeva in Zver, še posebej ker v primerih, ko gre za temeljne evropske vrednote, vztrajno podpirata njihove kršilce, kot sta Orban in Kaczynski.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24