zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedska se pripravlja na 150.000 prosilcev za azil

Deli na:
Švedska se pripravlja na 150.000 prosilcev za azil

Foto: Reuters

Švedski premier Stefan Löfven je včeraj dejal, da bi na Švedskem letos za azil lahko zaprosilo 150.000 ljudi, pri tem pa opozoril, da se zmogljivosti države za nameščanje novih in novih prišlekov hitro zmanjšujejo.

"Standard namestitev se znižuje. A morajo imeti streho nad glavo. Vlada je včeraj pooblastila odbor za migracije, da postavi tudi šotore, če bo to potrebno," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Lofven.

Povedal je, da je v zadnjem tednu dni na Švedsko prišlo 8899 ljudi. "Če se bodo zadeve razvijale s takim tempom, bo do konca leta prišlo 150.000 ljudi," je dejal.

Če bodo morali res postaviti šotore za nove prišleke, bodo ti ogrevani, je zagotovil minister za migracije Morgan Johansson. Na Švedskem temperature ponoči medtem že padejo pod ničlo.

Švedska, ki ima 9,8 milijona prebivalcev, je med članicami EU že zdaj v vrhu glede sprejema beguncev glede na število prebivalcev. V letošnjih prvih devetih mesecih je na Švedskem za azil zaprosilo več kot 73.000 ljudi. Lani jih je za azil zaprosilo 81.000, a so ga odobrili "le" 36.000, še navaja AFP.

Na Švedsko je sicer včeraj iz Italije prispela tudi prva skupina devetnajstih mladih Eritrejcev v okviru načrta premeščanja beguncev znotraj EU. Ta načrt predvideva premestitev skupaj 160.000 prosilcev azila.