sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedska prestolnica vabi džihadiste

Deli na:
Švedska prestolnica vabi džihadiste

Foto: wikipedia

Če želi oseba zapustiti ekstremistične skupine na Bližnjem vzhodu in prihaja nazaj domov, je ključnega pomena, da jim država in prostovoljne organizacije zagotovijo ustrezne pogoje. Prednostna naloga prestolnice bo, da se borcem Islamske države zagotovi stanovanje, brezplačno zdravstveno oskrbo (telesno in duševno) in popolno finančno podporo, dokler se jim ne zagotovi delovno mesto.

To je samo nekaj poudarkov iz nove strategije Stocholma, švedske prestolnice, o kateri pišejo švedski blogerji, prevladujoči mediji pa po pravilu ne.

Bloger The Sweden Report (gre za Američana, ki trenutno živi na Švedskem) se sprašuje, ali je kaj narobe z njegovo zdravo pametjo. Švedske oblasti še kar in brez omejitev vabijo priseljence, čeprav se je v predelih Stockholma, kjer živijo večinoma muslimani, zelo povečalo število kaznivih dejanj, oblasti pa beležijo za 1.472 odstotkov več posilstev.

„Spraševal sem se, ali sem kaj spregledal. Zakaj se ljudje ne odzovejo. Ali je smiselno, da se vse to nasilje zanika. Sem si mogoče napačno razlagal vse, kar sem videl?“ piše bloger, ki nato ugotovi, da ni on nor, da je vse, kar vidi, resničnost, saj tudi Norvežani opozarjajo na nevzdržno priseljensko politiko Švedske. Norveška konservativna vlada je namreč zelo zaostrila migranstko politiko in v enem letu se je stopnja kriminala v deželi vikingov zmanjšala za tretjino, o čemer smo v Reporterju že pisali. Torej se da, če se hoče.

Bloger navaja reportažo norveških novinarjev, ki so prišli na obrobje švedske prestolnice. V mestecu Södertälje (nekaj kilometrov zahodno od Stockholma) so našli popolno brezpravje, nasilje, droge in razpad države. „Zakaj je to dovoljeno?“ je vprašal novinar, 36-letni Simon Melkemichel pa je odgovoril: „Švedi so zelo šibki. Švedska identiteta bo izginila čez 20 ali 30 let“. Drugi, ki ni želel biti imenovan, je novinarski ekipi dejal: „Švedska je izgubila nadzor nad priseljevanjem“. Zanimivo je, da te težave Švedske omenja tudi norveško poročilo Oslo leta 2022. Sosednji državi namreč ni vseeno, da se na Švedskem priseljenci nenadzorovano množijo in pridejo v državo, kadarkoli hočejo.

Na Švedskem dobesedno ni nikakršnih omejitev, piše bloger, skrb vzbujajoče pa je, da si oblasti zatiskajo oči pred težavami. Celo več. V strategiji glavnega mesta Švedske, ki je kljub vsemu sprožila kar nekaj polemik (Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism), je o muslimanskih borcih pisano kot o žrtvah, ki jim je treba pomagati. Oni se lahko kadarkoli vrnejo na Švedsko, vlada pa jim bo pomagala, da dobijo stanovanje in zaposlitev. „Ko gre za ljudi, ki so sodelovali v bojih, je potrebna njihova zdravstvena oskrba. Pomembno je, da pri tem sodelujejo centri za socialno delo, še posebej zdravstvenin oziroma psihiatrični centri,“ navaja bloger, ki povzema spletno stran Exponerat.

Pri tej vnovični integraciji naj bi švedske oblasti sodelovale s švedskim islamskim združenjem (Islamic Association of Sweden), kar pa je zelo slaba izbira, ugotavlja švedski novinar in bloger Per Gudmundsson, saj je to združenje švedska veja Muslimanske bratovščini, ki je neposredno povezana z Al Kaido. Njihova načela namreč so: „Alah je naš cilj, prerok je naš vodja, koran je naša zakonodaja, džihad je naš način delovanja. In smrt v čast Alaha je naša največja želja“.