nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Porošenko za konec nevtralnosti Ukrajine in vstop v Nato

Deli na:
Porošenko za konec nevtralnosti Ukrajine in vstop v Nato

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je včeraj predlagal parlamentu v Kijevu, da spremeni nevtralni status države in omogoči, da se nekoč priključi zvezi Nato ter si tako zagotovi varnost pred prihodnjimi grožnjami Rusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je uradno nevtralna država od leta 2010, po močnem pritisku Rusije. Dotlej si je sicer vseskozi prizadevala za tesnejše odnose z Zahodom, čeprav je nihče v resnici ni videl kot možno članico ne Nata ne Evropske unije v zelo bližnji prihodnosti.

Zdaj pa je članstvo v Natu ena najpomembnejših zunanjepolitičnih usmeritev novega ukrajinskega predsednika Porošenka, ki je na oblast prišel po februarskem padcu njegovega proruskega predhodnika Viktorja Janukoviča.

Porošenko v Natu vidi edinega garanta za varnost države, ki ji zaradi ruske podpore separatistov na vzhodu grozi razpad. Skupaj z Zahodom tudi obtožuje Moskvo, da separatistom aktivno pomaga, ne samo finančno, ampak tudi z vojaki. To kljub vehementnemu zanikanju Kremlja dokazujejo tudi satelitski posnetki zveze Nato.

Kot je včeraj ob vložitvi zakonskega predloga v vrhovno rado dejal Porošenko, ga je k temu prisilila predvsem ruska agresija. "Ukrajinski nevtralni status se je izkazal za neučinkovito sredstvo pri zagotavljanju varnosti države pred tujo agresijo in pritiski," je zapisal v obrazložitvi, kot povzema AFP.

"Dodatno grožnjo varnosti predstavlja tudi dolgotrajno pojmovanje Ukrajine kot "sivega" tamponskega območja med močnima sistemoma kolektivne varnosti," je Porošenko še utemeljil, zakaj bi se morala Ukrajina odreči nevtralnemu statusu.

Nevtralni status je razglasil Janukovič, potem ko je z Rusijo dosegel donosen dogovor o najemu baze za črnomorsko floto na polotoku Krim, ki pa si ga je Rusija marca priključila.

Ruski predsednik Vladimir Putin si je sicer pred tem prizadeval, da bi se Ukrajina priključila njegovim načrtom vzpostavljanja novega vojaškega in političnega bloka, ki bi ga sestavljale države nekdanje Sovjetske zveze. Ko pa je v Kijevu prišlo do vstaje in padca Janukoviča, se je odločil za "zaščito rusko govorečega prebivalstva" na vzhodu Ukrajine, s tem pa za destabilizacijo Ukrajine in zaostritev odnosov z Zahodom.

Putin, ki vidi v Natu veliko neposredno vojaško grožnjo ruskim interesom, tudi vztraja, da je pogoj za kakršenkoli dogovor Kijeva s proruskimi separatisti na vzhodu Ukrajine, da Ukrajina obdrži status nevtralnosti, še poudarja AFP.