Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedi Assangea znova preiskujejo zaradi domnevnega posilstva

Deli na:
Švedi Assangea znova preiskujejo zaradi domnevnega posilstva

Aretacija Juliana Assangea - Foto: Profimedia

Švedsko tožilstvo je danes znova uvedlo preliminarno preiskavo proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu zaradi domnevnega posilstva. Iz Wikileaksa so v odzivu sporočili, da bo to priložnost, da si opere ime, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Assange je bil aretiran v Veliki Britaniji, tako da so pogoji za zahtevo za njegovo izročitev na podlagi evropskega pripornega naloga znova izpolnjeni, kar pa ni veljalo pred 11. aprilom," je povedala tožilka Eva-Marie Persson. 11. aprila so britanske oblasti na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu aretirala Assangea.

Avstralec se je leta 2012 na ekvadorsko veleposlaništvo v Veliki Britaniji zatekel ravno v izogib izročitvi Švedski, kjer so ga preiskovali zaradi obtožb posilstva. Preiskavo so leta 2017 zaključili, a bo zadeva zastarala leta 2020, tako da jo je bilo do tedaj možno znova uvesti.

"Prejšnja odločitev o zaključku preiskave ni temeljila na težavah, povezanih z dokazi, ampak težavah, ki so blokirale preiskavo," je danes povedala tožilka.

Iz Wikileaksa so sporočili, da bo ponovno odprtje preiskave 47-letniku omogočilo, "da si opere ime". "Assange je bil vedno pripravljen odgovarjati na vprašanja," je povedal urednik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson. Ni se izogibal zaslišanju in je bil pripravljen pristati na izročitev Švedski, če bi mu zagotovili, da ne bo izročen ZDA. Hrafnsson je poudaril še, da so švedski tožilci podlegli političnemu pritisku.

Njegov švedski odvetnik Per E. Samuelson je izrazil presenečenje nad odločitvijo švedskega tožilstva. "Nerazumno je, da se muči osebo, ki prestaja zaporno kazen v Angliji in katere izročitev so zahtevale ZDA zaradi njegovega novinarskega dela," je povedal. Dvomi sicer, da ga bodo na Švedskem obtožili.



Odvetnica domnevne žrtve Elisabeth Massi Fritz je v odzivu poudarila, da je današnja odločitev tožilstva "zelo pomemben signal, da smo vsi enaki pred zakonom". "Nihče ni nad zakonom, tudi če ti je ime Julian Assange," je poudarila. Njena klientka je zelo hvaležna in upa, da bo dobila zadoščenje, je še povedala.

47-letnika posilstva obtožuje ženska, ki se je z njim srečala avgusta leta 2010 na konferenci Wikileaksa v Stockholmu. Obtožuje ga spolnega odnosa, med katerim je spala, poleg tega pa ni uporabljal zaščite. Pred tem naj bi sicer večkrat zavrnila nezaščiten spolni odnos.

Assange trdi, da je privolila v spolni odnos in pristala na to, da ne uporabita zaščite. Zaradi spolnega napada so ga sicer preiskovali v še enem primeru, a je ta leta 2015 zastaral.

Britanske oblasti so ustanovitelja Wikileaksa aretirale 11. aprila, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito. Britansko sodišče ga je v začetku maja obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta. Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi obtožb posilstva izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo.

Britansko sodišče medtem obravnava ameriško zahtevo za izročitev. Uradno so ga v ZDA obtožili zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, tedaj še Bradleyjem Manningom, in sicer da ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije.