Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedsko tožilstvo opustilo pregon Juliana Assangea

Deli na:
Švedsko tožilstvo opustilo pregon Juliana Assangea

Julian Assange - Foto: Reuters

Švedsko tožilstvo je danes zavrglo obtožbe o posilstvu proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu in ustavilo preiskavo, ki je trajala sedem let.

Vendar pa je britanska policija že napovedala, da ga lahko še vedno aretira, ker je leta 2012 prekršil določila varščine in se ni predal, ampak je pobegnil na ekvadorsko veleposlaništvo.

Švedska je leta 2010 za Avstralca izdala nalog za aretacijo v povezavi z domnevnim posilstvom iz leta 2010, ki ga danes 45-letni Assange vseskozi zanika in zatrjuje, da je bil spolni odnos z žensko, ki ga je obtožila posilstva, sporazumen.

Ko je v Veliki Britaniji izgubil bitko proti izročitvi Švedski, se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer biva vse odtlej.

Kot trdi Assange, se boji, da ga bodo v primeru izročitve Švedski od tam izročili ZDA, ki ga iščejo zaradi objave zaupnih dokumentov na straneh Wikileaksa.

Direktorica švedskega javnega tožilstva Marianne Ny je danes v Stockholmu pojasnila, da so preiskavo ustavili, "ker ni bilo prave možnosti, da bi v neki dogledni prihodnosti prišlo do njegove izročitve Švedski", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Glede na to, da so bile vse možnosti za nadaljevanje preiskave v sedanjih okoliščinah izčrpane, se zdi, da ni več ustrezno, da vztrajamo pri aretaciji Juliana Assangea," je dejala. AFP sicer navaja, da je bil danes skrajni rok za morebitno novo podaljšanje švedskega pripornega naloga, za kar pa se torej tožilstvo ni odločilo. Kazenski pregon bi sicer zastaral po desetih letih, torej leta 2020.

Assange je kmalu po novici na Twitterju objavil svojo fotografijo, na kateri se prešerno smeji. A brez komentarja.

Je pa nato njegov odvetnik Per E. Samuelsson za Švedski radio ocenil, da je odločitev tožilstva "popolna zmaga". Assange pa je "seveda vesel in mu je odleglo", je še povedal.

Manj zadovoljna z odločitvijo švedskega tožilstva je ženska, ki ga je obtožila posilstva, ker pri spolnem odnosu ni uporabil kondoma, čeprav ga je večkrat opozorila, da si ne želi spolnosti brez zaščite. Spoznala sta se sicer nekaj dni pred tem na konferenci Wikileaksa.


"To je škandal, da se osumljeni posiljevalec lahko takole izogne pravici in sodišču," je za AFP povedala odvetnica tožnice Elisabeth Fritz. "Moja klientka je šokirana in nobena odločitev glede primera je ne more prepričati, da je Assange ni posilil".

Vendarle, Assangeov odvetnik je med drugim menil tudi, da je njegov klient zdaj prost človek in da "lahko zapusti veleposlaništvo, kadar bo to želel". Sam sicer ne ve, kdaj bi Assange lahko zapustil ekvadorsko veleposlaništvo.

Londonska policija je danes sicer sporočila, da ga bodo morali kljub opustitvi švedskega pregona vseeno aretirati, če bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo, in sicer zato, ker se leta 2012 ni predal sodišču, ko je to odločilo glede tega, da ga bodo izročili Švedski. Ker je bil tedaj na prostosti na podlagi plačila varščine do končne odločitve sodišča, je prekršil ta določila, ker se je skril k Ekvadorcem na veleposlaništvo.

Britanske oblasti zaenkrat tudi niso ne potrdile ne zanikale, ali so morda dobile zahtevo za aretacijo Assangea od ZDA. Londonska policija je v izjavi za javnost opozorila le, da so delovali na podlagi evropskega pripornega naloga zaradi obtožb o zelo hudem kaznivem dejanju.

"Zdaj, ko se je situacija spremenila in so švedske oblasti opustile nadaljnjo preiskavo primera, pa Assange ostaja iskan zaradi sicer precej blažjega kaznivega dejanja. Policisti bodo temu namenili takšno stopnjo svoje pozornosti in virov, ki ustreza resnosti tega dejanja," so po poročanju britanskega BBC sporočili iz londonske policije. Kot navaja AFP, mu sicer za to kaznivo dejanje grozi največ leto zapora.

Novembra lani je Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu v prisotnosti namestnice švedskega generalnega tožilca Ingrid Isgrenove in švedskega policijskega inšpektorja zaslišal ekvadorski tožilec. Današnja odločitev pa je tudi posledica tega zaslišanja.

Kot je pojasnila tožilka Nyjeva, je analiza tega zaslišanja dolgo trajala tudi zaradi uradnega prevoda najprej v španščino, nato v angleščino, zatem spet v španščino in potem še v švedščino. Vmes pa je preiskava in tudi odločitev glede njenega nadaljevanja pač stala, je povedala Nyjeva.

Assangeov odvetnik Samuelson je sicer v začetku maja vložil novo prošnjo na pristojno švedsko sodišče za preklic švedskega naloga za aretacijo. Kot razlog je odvetnik navedel javne izjave visokih ameriških predstavnikov o tem, da ZDA hočejo Assangeovo aretacijo.

Odvetnik je navedel zlasti nedavne izjave vodje Cie Mikea Pompea, češ da se Assange ne more več skrivati za pravili o zaščiti svobode govora. Izpostavil je tudi besede pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa, da je aretacija Assangea "prednostna naloga".

Sicer je tudi Assange sam napovedal, da se bo predal, če bodo ZDA izpustile nekdanjo ameriško vojakinjo Chelsea Manning, ki je tedaj še kot vojak Bradley Manning Wikileaksu predala zaupne ameriške diplomatske depeše, kar je povzročilo velik škandal v svetu in povzročilo veliko škodo ZDA. Manningova je bila zaradi tega leta 2013 obsojena na 35 let zapora. Po pomilostitvi pa je minulo sredo vendarle prišla na prostost.