cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Svet

Assange: Ne bom pozabil, da sem bil sedem let zaprt brez obtožbe

Deli na:
Assange: Ne bom pozabil, da sem bil sedem let zaprt brez obtožbe

Foto: Profimedia - Julian Assange že pet let biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange se je včeraj odzval na odločitev švedskega tožilstva, ki je zavrglo obtožbe o posilstvu na njegov račun.

Kot je dejal, ne bo odpustil ali pozabil, da je bil sedem let zaprt brez obtožbe (...), medtem ko so njegovi otroci odraščali, njegovo ime pa je bilo blateno, poročajo tuje tiskovne agencije.

45-letni Assange se je odzval prek Twitterja, v mislih pa je imel skoraj pet let, ki jih je med letoma 2012 in 2007 preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu ter svojo predhodno aretacijo v Veliki Britaniji leta 2010, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Kasneje se je Assange pojavil tudi na balkonu ekvadorskega veleposlaništva in dejal, da je ta dan zanj pomembna zmaga. Dodal je, da bil žrtev "grozljive krivice". Pripor in izročitev brez obtožnice sta po njegovih besedah postala "posebnost EU".

S pestjo, dvignjeno v zrak, je Assange tudi izrazil upanje na pogovore z Veliko Britanijo o njegovi prihodnosti. Ekvadorju in Združenim narodom se je zahvalil za podporo. Napovedal je tudi, da bo Wikileaks nadaljeval z objavami.

"Moji pravni zastopniki so že navezali stik z britanskimi oblastmi in upam, da bodo dosegli dialog o tem, kaj je najboljša pot naprej," je še dejal. Dodal je, da si želi tudi dialoga z ZDA.

Pred tem se je na dogajanje že odzval ekvadorski zunanji minister Guillaume Long in pozval Veliko Britanijo, da Assangeu omogoči prost odhod iz države.

"Evropski zaporni nalog ne velja več. Velika Britanija mora Julianu Assangeu zagotoviti prost prehod," je na Twitterju zapisal Long, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švedsko tožilstvo je včeraj zavrglo obtožbe o posilstvu proti Assangeu in tako ustavilo preiskavo, ki je trajala sedem let. Britanska policija je kljub temu napovedala, da ga lahko še vedno aretira, ker je leta 2012 prekršil določila varščine in se ni predal, ampak je pobegnil na ekvadorsko veleposlaništvo.

Švedska je leta 2010 za Avstralca izdala nalog za aretacijo v povezavi z domnevnim posilstvom iz leta 2010, ki ga Assange vseskozi zanika in zatrjuje, da je bil spolni odnos z žensko, ki ga je obtožila posilstva, sporazumen. Ko je v Veliki Britaniji izgubil bitko proti izročitvi Švedski, se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer biva vse odtlej.