nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Židan samozavestno obljublja: V novi vladi bo SD vodilna stranka!

Deli na:
Židan samozavestno obljublja: V novi vladi bo SD vodilna stranka!

Foto: Bobo

Socialni demokrati so popoldne pripravili programsko konferenco o viziji za mesto Ljubljana.

V stranki se tako že pripravljajo na lokalne volitve, ki bodo prihodnje leto. Prav tako že razmišljajo o parlamentarnih volitvah, ki bodo prav tako v letu 2017. Kot je poudaril predsednik SD Dejan Židan, postajajo vodilna stranka na slovenski levici.

"Že v tem trenutku moramo delati za novo vlado. Nova vlada mora biti leva ali levosredinska in v tej novi vladi bomo Socialni demokrati vodilna stranka," je dejal Židan. Pri tem je napovedal "fair play" in dodal, da je nestrpnosti, sovraštva in nezaupanja že preveč.

Kot je dejal, v SD na ravni države nastaja močna ekipa, enako samozavestno pa morajo delovati tudi na ravni mesta Ljubljane, za kar imajo vse kapacitete. Ob tem se je dotaknil še volitev za predsednika države z besedami, da jim nima nihče pravice govoriti, ali bo sedanji predsednik Borut Pahor njihov kandidat ali ne. "Borut Pahor bo naš kandidat in mi kot stranka moramo biti in smo na to ponosni," je poudaril.

Nekdanji strankin predsednik Janez Kocijančič je menil, da je izjemno pomembno, da socialna demokracija strne svoje vrste, ob programu in aktualnem vodstvu. Pomembno se mu zdi, da naredijo stranko, ki bo široka in ne bo v ničemer sektaška, da rečejo ne ksenofobiji, nacionalizmu, vsaki vrsti populizma in poskušajo ustvariti boljšo, srečnejšo perspektivo za mlade generacije.



"Socialni demokrati vidimo Ljubljano kot prestolnico, ki bo vsem svojim prebivalkam in prebivalcem, ne glede na njihovo nacionalno, versko pripadnost ali kakšno drugo drugačnost zagotavljala enakopravnost, dajala občutek pripadnosti in sprejetosti. Predvsem pa je pomembno, da zagotovimo našim meščankam in meščanom visoko kakovost življenja," je poudaril predsednik ljubljanske SD Marko Koprivc.

V Ljubljani so po njegovih besedah aktivno angažirali. V januarju so oblikovali strateški svet, ki ga vodi evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon. V viziji SD za Ljubljano pa posebej izpostavljajo mlade, ženske, otroke, družine in starejše.

Kot je dejala Fajonova, so urbana stranka, pri čemer je pozvala, naj bodo povezovalna sila. Ljubljana po njenih besedah nudi lepo življenje in se je lepo razvila, a je še veliko priložnosti, da lahko prispevajo na različnih področjih. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Martine Vuk se niso osredotočali na mostove, zidove, ceste - vse to je potrebno in kar se tega tiče, je Ljubljana večinoma lepo urejena. Osredotočili so se na kakovost življenja za vse Ljubljančane in Ljubljančanke.

Zbrane so nagovorili še nekateri vidni člani stranke, med njimi prejšnji predsednik stranke Igor Lukšič, ministrica Anja Kopač Mrak ter nekdanja ministra Jernej Pikalo in Franc Križanič.