sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

Yusaku Maezawa Svet24.si

Bogataš bo osmim ljudem plačal pot na Luno

mandarine Reporter.si

Prodajajo nam nevarno hrano (3.): turške ...

policijska ura, slovenija, ljubljana Svet24.si

Slovenci že več kot štiri mesece pod policijsko...

vojko-flis, ukc-maribor Necenzurirano

Prve sankcije v UKC Maribor: zdravnik iz Namibije ...

Jasna Kuljaj Odkrito.si

Jasna Kuljaj: Moj glasbeni okus je rahlo shizofren...

10_sasa lendero 1 Odkrito.si

Kaj za vraga je 'fasala' Saša Lendero?

Svet

Strokovnjak je prepričan, da se še v letu 2022 ne bomo znebili zaščitnih mask

Deli na:
Strokovnjak je prepričan, da se še v letu 2022 ne bomo znebili zaščitnih mask

Priporočljive so FFP2 maske. - Foto: Reuters

Zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Joeja Bidna Anthony Fauci je v nedeljo menil, da bo potrebno zaščitne maske zaradi novega koronavirusa nositi še v letu 2022, čeprav naj bi se razmere do konca leta bistveno normalizirale. V ZDA je glede na zadnje podatke zaradi covida-19 umrlo že skoraj pol milijona ljudi.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je do nedelje v ZDA z novim koronavirusom okužilo več kot 18,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 499.000. Stanje se sicer močno popravlja, saj so v nedeljo poročali o 71.500 novih okužbah, umrlo pa je 1844 bolnikov s covidom-19, kar je okoli tisoč manj kot v preteklih nekaj dneh.

Najslabše razmere so v Kaliforniji s 3,5 milijona okuženimi in 49.327 mrtvimi, čeprav se tudi tu zmanjšuje število okužb in smrti. V Teksasu so doslej našteli 2,6 milijona okužb in več kot 42.000 mrtvih, na Floridi 1,9 milijona okuženih in skoraj 30.000 mrtvih, v New Yorku pa 1,6 milijona okuženih in 46.812 mrtvih.


Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je na televiziji ABC dejala, da so po zastoju zaradi velikega zimskega neurja, ki je minuli teden prizadel velik del ZDA, sedaj obnovili cepljenja ter v soboto in nedeljo uspeli deloma odpraviti zaostanek pri dostavi šest milijonov odmerkov cepiva. Dostavili so dva milijona odmerkov, ta teden pa bodo še ostale.

Fauci je v nedeljo na televiziji Fox News komentiral podatek o skoraj pol milijona mrtvih zaradi covida-19 z besedami, da je to grozen zgodovinski mejnik, čeprav se razmere izboljšujejo, ker pada število okužb in smrti, krepi pa se cepljenje. Kljub temu še naprej priporoča socialno distanco in nošenje zaščitnih mask. Do konca leta pričakuje bistveno normalizacijo razmer, a bo zaradi mutacij novega koronavirusa maske po njegovem verjetno potrebno nositi še v letu 2022. Za NBC je dejal, da kaj tako groznega ni bilo več kot sto let, od pandemije gripe.

Biden si je zadal za cilj, da v prvih 100 dneh njegovega mandata cepijo 100 milijonov ljudi, kar bo doseženo in preseženo. Biden in zdravstveni strokovnjaki pa ne želijo zveneti preveč optimistično. Biden med drugim zato, ker želi od kongresa 1900 milijard dolarjev za boj proti pandemiji in pomoč ekonomiji. Vendar pa, če ne bo večjih zapletov z mutacijami novega koronavirusa, se lahko stanje ob uspešnem cepljenju "normalizira" že do poletja.

Loading...